Guvernul promite UE că va aplica noi măsuri de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană este anunţată că România va extinde baza de impozitare şi că va raţionaliza numărul de şcoli. Pentru a conferi mai multă credibilitate în promisiunile către UE, Guvernul se arată deschis unui „audit continuu“. Ţinta de deficit bugetar creşte la 7,3% din PIB.

Pentru a obţine cea de-a patra tranşă de împrumut de la Comisia Europeană (1,2 miliarde de euro în trimestrul IV al acestui an), Guvernul şi-a luat noi angajamente prin care dă de înţeles că va continua măsurile de austeritate.

Enumerăm câteva dintre ele: eliminarea celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2010 în sectorul public, extinderea bazei de impozitare şi asupra tichetelor de masă, a plăţilor compensatorii şi a câştigurilor de capital, raţionalizarea numărului de salariaţi din sectorul public şi în lunile următoare, raţionalizarea numărului de şcoli şi spitale şi limitarea fondului de salarii la 39 de miliarde de lei în 2011.

Salariul minim, bătut în cuie: 600 de lei

Numărul total de salariaţi la stat va scădea, potrivit Memorandumului de Înţelegere între UE şi România, la 1,29 milioane de persoane până la începutul anului 2011 (n.n. - de la aproximativ 1,7 milioane de persoane în prezent).

La capitolul destinat măsurilor de diminuare a cheltuielilor bugetare, prima prevedere este că reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi altor plăţi din sectorul public se va face „menţinând nivelul salariului minim de 600 de lei".

Arieratele, reduse trimestrial cu 2,5%

Pe de altă parte, la capitolul destinat consolidării fiscale din Memorandum, Guvernul se angajează să se abţină de la promovarea proiectului legii insolvabilităţii personale.

Potrivit proiectului, debitorul care cu bună credinţă a cerut şi a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei va putea fi descărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale sunt insuficiente pentru plata întregii mase credale şi dacă instanţa i-a acordat beneficiul scuzabilităţii. În fine, Guvernul se mai angajează să reducă trimestrial cu 2,5% arieratele companiilor de stat cu cele mai mari pierderi.

Termoelectrica, „Vânzare sau închidere"

La capitolul destinat reformelor structurale, Guvernul se angajează să facă paşi concreţi în direcţia „privatizării sau închiderii" Termoelectrica şi a privatizării CFR Marfă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite