Guvernul mizează pe o economie mai slabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile bugetare obţinute din activitatea firmelor vor scădea, iar per ansamblu economia va avansa cu 1,2% în loc de 1,5%, prognozează Executivul.

Proiectul de rectificare bugetară elaborat de Guvern, care va fi discutat în această dimineaţă cu sindicatele şi patronatele acreditate la Ministerul Finanţelor, arată o temperare a optimismului guvernamental vizavi de evoluţiile din economie.

La scurt timp după ce instituţiile financiare internaţionale şi-au revizuit în jos prognozele privind România, Guvernul de la Bucureşti şi-a fundamentat noua structură a bugetului din acest an pe venituri în scădere cu 2,1 miliarde de lei, cheltuieli mai mici cu 0,7 miliarde de lei şi o creştere a PIB de numai 1,2% (faţă de 1,5% în prognozele anterioare).

Consum mai mare, producţie mai mică

Printre puţinele capitole la care Guvernul prognozează creşteri ale veniturilor se numără încasările din TVA (taxă care reflectă consumul), cu 2,3 miliarde de lei, urmate de impozitul pe venituri şi salarii (cu 430,9 milioane de lei) şi taxa pe utilizarea bunurilor (cu 288,8 milioane de lei). Scăderi sunt preconizate, în schimb, la categoria de venituri bugetare realizate de pe urma economiei reale: accize (cu 918,6 milioane de lei, 0,2% din PIB), venituri nefiscale (cu 1,8 miliarde de lei), sume primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate (cu două miliarde de lei), venituri din capital (cu 432,7 milioane de lei), contribuţii de asigurări sociale (cu 179,6 milioane de lei) şi impozitul pe profit (cu 91,8 milioane de lei). Şi veniturile Fondului Proprietatea (care deţine în portofoliu cele mai importante companii publice) sunt indicate în scădere, cu 430 de milioane de lei.

Derogare pentru creşterea salariilor

O lege din 2010 care stabileşte responsabilitatea fiscală a guvernelor prevede că înainde cu 180 de zile faţă de alegeri Guvernul nu poate adopta măsuri de creştere a salariilor la buget. Cu toate acestea, Guvernul a preconizat, în proiectul de rectificare bugetară, majorarea salariilor, măsura fiind însă anunţată din timp, astfel că punctual, în acest caz, se poate acorda o derogare.

Per ansamblu, cheltuielile bugetului de stat sunt diminuate cu 753,8 milioane de lei, reducere acoperită în principal prin anularea sumelor reţinute de 10% din bugetul aprobat. Cheltuielile de personal cresc cu 648 de milioane de lei, în principal ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar, iar cheltuielile cu dobânzile sunt majorate cu 862,1 milioane de lei.

În acelaşi timp, cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile sunt diminuate cu 1,4 miliarde de lei, iar alte transferuri se diminuează cu 343,5 milioane de lei. Alte cheltuieli scad cu 42,4 milioane de lei.

Mai multe fonduri sociale

Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu 2,3 milioane de lei. Şi bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2012 se majorează la venituri cu 155,5 milioane de lei, prin majorarea veniturilor curente cu 398,8 milioane de lei şi diminuarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu 243,2 milioane de lei, iar la cheltuieli se majorează cu de 155,5 milioane de lei.

Seceta „deshidratează" şi PIB-ul

Revizuirea în scădere a ţintei de creştere economică pentru acest an, preconizată de Guvern, este generată de efectele secetei asupra agriculturii, dar şi de faptul că prognoza fostului Guvern privind fondurile de la UE efectiv încasate a fost hiperoptimistă. Premierul Victor Ponta a arătat, ieri, că, spre deosebire de anul trecut, când anul agricol a fost „excepţional", proiecţiile aferente acestui an sunt negative. Premierul a mai susţinut că prognoza fostului Guvern privind fondurile UE efectiv încasate a fost „hiperoptimistă".

Plus

- Venituri din TVA
- Venituri din impozite
- Venituri din salarii
- Taxe pe bunuri
- Salarii bugetari
- Cheltuieli cu dobânzi
- Fondul de pensii
- Fondul de sănătate

Minus

- Venituri bugetare (2,1 mld. lei)
- Cheltuieli bugetare (0,7 mld. lei)
- Venituri din accize
- Venituride capital
- Încasări de la UE
- Încasări din impozite pe profit
- Încasări din CAS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite