Guvernul limitează drastic drepturile expropriaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii trebuie să-şi dea acordul asupra preţului de despăgubire în maximum 15 zile.

Persoanele care deţin proprietăţi pe traseul unor obiective de infrastructură s-ar putea trezi fără proprietate, fără să cunoască suma pe care o vor primi în schimbul bunului. Guvernul a aprobat ieri un act normativ prin care a modificat actualele prevederi în domeniul exproprierilor, stabilind că persoana expropiată pierde dreptul de proprietate chiar în momentul adoptării Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnici ai proiectului. Până în prezent, trasferul de proprietate era finalizat doar în momentul în care expropriatul şi expropriatorul se înţelegeau în pruivinţa preţului.

„Până acum era nevoie de doi, trei sau chiar patru ani pentru obţinerea acordului unui proprietar şi abia atunci se făcea transferul de proprietate, fie când proprietarul accepta preţul, fie după ce instanţa stabilea suma care trebuia să i se acorde", a declarat Alina Bica, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. O altă modificare prevede că persoana expropiată trebuie să se pronunţe cu privire la preţ în termen de 15 zile din momentul în care a fost notificată. „Apoi, în funcţie de răspuns, fie se semnează contractele şi se primesc banii, fie expropriatul se poate adresa instanţei", a mai spus Bica. D-sa a explicat că statul va decide să expropieze atunci când lucrările sunt de interes public.

„Nu mai este vorba doar de lucrări de infrastructură rutieră, ci şi de infrastructură feroviară, aeriană, navală, de gospodărirea apelor, lucrări miniere, precum şi lucrări pentru transportul şi distribuţia energiei", a adăugat Bica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite