Guvernul îşi pune foştii proprietari în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşalonarea pe 10 ani a despăgubirilor pentru casele naţionalizate, plata a doar 15% din valoarea lor şi eliminarea compensărilor în natură îi scandalizează pe retrocedabili.

Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care schimbă drastic condiţiile de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi de bunurile lor de către comunişti. În primul rând, despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului.

În al doilea rând, plăţile vor fi eşalonate pe o perioadă de 10-12 ani, iar măsurile de acordare în natură sau de compensare cu alte bunuri vor fi eliminate. Modificările sunt avansate printr-un proiect de lege care urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului.

„Atât îşi permite statul să aloce", a declarat ieri, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRM), Dorina Danielescu, referindu-se la acest proiect.

Românii vor face coadă la CEDO

Reprezentanţii foştilor proprietari sunt scandalizaţi de intenţiile Guvernului şi cred că premierul „nu va fi în stare să facă o asemenea ticăloşie". Adrian Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Românesc (organizaţie care reprezintă interesele proprietarilor), a declarat pentru „Adevărul" că „nu se poate să le ceri unor oameni cu vârste cuprinse între 85 şi 90 de ani să aştepte încă 10-12 ani până să primească despăgubirea cuvenită şi să accepte doar 15% din valoarea acesteia".

De asemenea, eliminarea despăgubirii în natură este, în opinia liderului Forumului Civic, „o ticăloşie", pentru că „se ştie foarte bine că există două milioane de hectare de pădure şi câteva sute de mii de hectare de terenuri agricole pe care statul nu le deţinea înainte de '89, astfel că ar trebui restituite foştilor proprietari; dacă nu deţine bunuri în natură, de ce RA-APPS îşi scoate imobilele la vânzare?".

În fine, Iuraşcu avertizează că dacă Guvernul va merge până la capăt şi va scoate această lege, al cărei proiect nu l-a văzut nimeni până acum, românii vor face şir la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi ne vom face de râsul lumii.

La sfârşitul anului trecut, Forţa Civică a transmis conducerii ANRP o scrisoare prin care a cerut o anchetă privind modul de administrare a dosarelor de retrocedare, iar în situaţia în care ANRP nu va da curs solicitărilor îşi asumă „întreaga responsabilitate pentru ascunderea unor fapte de corupţie deosebit de grave". Până în prezent, nu a fost comunicat niciun răspuns din partea ANRP, ne-a mai spus reprezentantul foştilor proprietari.

Termen strânspentru noua lege

Modificările descrise mai sus sunt avansate de Guvern după ce CEDO a cerut României ca în termen de 18 luni să adop­te o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism. Acest termen expiră în luna iulie 2012.La mijlocul lunii martie, Guvernul a decis să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.

Argumentul de atunci era că măsura este necesară pentru „consolidarea cadrului normativ" necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, conform unei verificări efectuate de Ministerul Finanţelor.

"Nu se poate să le ceri unor oameni cu vârste cuprinse între 85 şi 90 de ani să aştepte încă 10-12 ani până să primească despăgubirea cuvenită."

Adrian Iuraşcu reprezentant proprietari

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite