Guvernul irlandez subvenționează fermierii săraci, polonezii pe tinerii agricultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile irlandeze dau posibilitatea micilor fermieri care practică agricultura de semi-subzistență și produc pentru autoconsum să-și suplimenteze veniturile. Concret, aceștia pot lucre până la 20 de ore lunar în folosul comunității, potrivit lui Jim Kinsella, reprezentant al Universității din Dublin, prezent la Sibiu, în cadrul seminarului privind evoluția fermelor de semi-subzistență din Uniunea Europeană. În acel

Guvernul irlandez le dă posibilitatea celor care trăiesc exclusiv din venitul de la fermă să muncească pentru comunitate. “Există un Program Rural Social care le dă posibilitatea fermierilor să muncească aproape 20 de ore lunar, să îngrijească vârstnici de exemplu, iar banii sunt plătiți din fonduri publice”, explică Jim Kinsella, reprezentant al Universității din Dublin.

Din 1991 și până acum numărul exploatațiilor de semi-subzistență din Irlanda s-a înjumătățit, de la 91.600 de ferme la 46.000. În ceea ce privește mărimea mărimea medie a unei ferme irlandeze, aceasta este de 34 de hectare, în timp ce în România este de 3.3 hectare, potrivit datelor oficiale. Reprezentanții Comisiei Europene spun că nu promovează dispariția fermelor de subzistență, ci acestea trebuie ajutate să se dezvolte și să se asocieze. "Fermierii, chiar și micii fermieri, trebuie să aducă un aport la economia locală, însă, pentru a pune în practică acest lucru, ei nu trebuie să se bazeze exclusiv pe agricultura realizată pe parcele mici", spune Antonis Constantinou, director în cadrul Direcției Generale de Agricultură și Dezvoltare Rurală. El explică că fermierii trebuie să mai obțină venituri și din alte activități, nu doar din agricultură.

Modelul polonez

Pentru că, în majoritatea statelor europene, majoritatea fermierilor sunt bătrâni, se pune problema cum ar putea să obțină ei venituri suplimentare. Un exemplu este Polonia, unde autoritățile s-au orientat spre sprijinirea financiară a tinerilor fermieri. "Aici, ]n locul sprijinului financiar oferit fermelor mici (în România ele sunt sprijinite prin măsura 141, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rutal-, și se acordă o finanţare nerambursabilă de 1.500 de euro pe an pentru fiecare gospodărie de semi-subzistenţă. Ajutorul financiar se acordă producătorilor agricoli care au până la 62 de ani) sunt promovate măsurile de sprijinire a tinerilor fermieri, dar și a agricultorilor care dețin peste patru hectare și pot obține o producție mai mare", spune Zofia Krzyzanowska, consilier general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia. De altfel, Polonia este singura țară europeană care a renunțat la implementarea Măsurii 141 pentru a se orienta spre sprijinirea exploatațiilor mai mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite