Guvernul de la Bucureşti sperie investitorii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Guvernului de a apela la companiile de stat pentru a obţine lichidităţi ar putea costa România investiţiile străine, informează publicaţia britanică „Financial Times“ pe platforma blogs.ft.co.uk.

„În România, Guvernul s-a băgat într-o încurcătură prin încercarea de a încuraja privatizarea şi dezvoltarea pieţei de capital, încercând în acelaşi timp să stoarcă bani din companiile de stat pentru a-şi acoperi deficitul bugetar", scrie Stefan Wagstyl, editor „Financial Times".

Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, jurnalistul invocă conflictul dintre Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, şi statul român privind cazul Romgaz. Fondul Proprietatea este deţinut în proporţie de 39% de statul român.

Romgaz este controlată în proporţie de 85% de stat, însă Fondul Proprietatea are şi el o participaţie de 15% la compania de stat. Disputa s-a declanşat atunci când, anul trecut, Romgaz a decis să doneze 400 de milioane de lei către bugetul de stat la solicitarea Guvernului, decizie contestată imediat de Franklin Templeton.

Reprezentanţii administratorului Fondului Proprietatea au declarat că astfel de măsuri sunt dăunătoare României, scăzând credibilitatea statului pe pieţele internaţionale şi în relaţiile cu investitorii străini.

„Având în vedere că liderii români au preferat deseori să aplice remedii de scurtă durată în defavoarea unor politici înţelepte pe termen lung, n-ar fi o surpriză ca, şi în acest caz, să continue să căpuşeze Romgaz", mai scrie Wagstyl.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite