Guvernul blochează listarea companiilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei susţine că vrea să accelereze procesul de privatizare a companiilor de stat, dar, în practică, face exact opusul, blocând până acum listarea la bursă a Hidroelectrica şi a Nuclearelectrica, cei mai importanţi producători de energie din ţară.

Reprezentanţii ministerului au votat împotriva listării Nuclearelectrica în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), motivând că aşteaptă ca strategia de privatizare a companiei să fie mai întâi aprobată de Guvern. Decizia AGA a fost făcută publică de către Fondul Proprietatea, care deţine 9,72% din producătorul de energie nucleară. Aceasta după ce, în septembrie, ministerul procedase exact la fel, blocând în AGA Hidroelectrica listarea companiei.

Vânzarea unui pachet de cel puţin 10% din titlurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pe piaţa de capital a fost asumată de Guvern în faţa FMI, instituţie care a cerut autorităţilor să privatizeze mai multe companii de stat, fie prin listarea la bursă a unor pachete minoritare (la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica), fie prin cedarea poziţiei majoritare (Oltchim, complexurile energetice din Oltenia, Electrica Furnizare, CFR Marfă, Cuprumin).

Demis pentru că s-a opus privatizărilor

„Adevărul" a relatat zilele trecute că şeful Oficiului de Privatizări (OPSPI) din Ministerul Economiei, Victor Cazana, a fost demis pentru că s-a opus privatizării pachetului majoritar de acţiuni al companiilor de stat eficiente, precum distribuţiile de la Electrica şi complexurile energetice din Oltenia, aşa cum a cerut FMI.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri că l-a demis pe şeful OPSPI din cauza ritmului lent cu care acesta implementa planul de privatizări asumat în faţa FMI. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite