Guvernul ar putea amâna la nesfârşit scumpirea curentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarea lege a energiei electrice lasă Executivului o portiţă prin care poate bloca majorarea tarifelor pentru şase luni, perioadă ce poate fi prelungită succesiv cu câte trei luni.

Articolul 87 din viitoarea lege a energiei electrice - proiect aflat acum în dezbaterea Parlamentului şi votat ieri de Senat - ar putea da peste cap calendarul liberalizării pieţei de energie. Dacă la nivel politic se va lua decizia de amânare a termenelor de majorare a tarifelor din calendarul convenit cu FMI, Guvernul va putea invoca acest temei legal pentru a bloca scumpirea curentului, şi nu doar o dată, ci chiar de mai multe ori. Ajunge doar ca proiectul viitoarei legi să treacă de Parlament în forma actuală şi, desigur, normativul să fie promulgat.

Blocări succesive

Iată ce prevede Articolul 87 din proiectul legii energiei electrice, care se referă la limitarea preţurilor: „În situaţii de dezechilibre majore între cerere şi ofertă şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE (n.n.- Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei) şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea succesivă a preţurilor sau blocarea acestora pentru o perioadă limitată de şase luni, perioadă care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat această
decizie".

Măsura se poate aplica prin „fixarea unei limite superioare a preţului pe o piaţă centralizată" sau prin „limitarea veniturilor din activităţile reglementate", se mai arată în proiectul citat.

Altfel spus, chiar dacă există o convenţie cu FMI şi cu ceilalţi finanţatori internaţionali privind liberalizarea tarifelor la energie (până în 2013 la consumatorii industriali, respectiv până în 2017 la cei casnici), Guvernul va putea să eludeze acest calendar.

Consumatori bucuroşi, investitori supăraţi

România se numără printre ţările cu cele mai mici tarife la energie (sub 11 euro/kWh), dar din cauza puterii scăzute de cumpărare acestea sunt presant de mari pentru mai mult de jumătate din populaţie. De aceea, Uniunea Europeană ne cere să ne aliniem cu aceste tarife până la media comunitară (18,4 euro/kWh), dar de câte ori se vorbeşte despre scumpirea curentului oamenii se revoltă. Compromisul dintre cele două „tabere" constă în acest calendar de majorări graduale până la sfârşitul lui 2017, însă după cum reiese din viitoarea lege a energiei Guvernul ar putea amâna - din motive mai mult sau mai puţin electorale - chiar şi termenele stabilite prin convenţia cu FMI.

De cealaltă parte însă, reprezentanţii producătorilor şi distribuitorilor de electricitate - care au numai de câştigat de pe urma scumpirii curentului - spun că proiectul legii energiei dă prea multă libertate Guvernului în a interveni pe piaţă, astfel că trebuie amendat.

"Guvernul (...) poate limita creşterea preţurilor pentru şase luni, perioadă care poate fi prelungită succesiv.''
proiectul legii energiei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite