Guvernul a primit critici de la FMI pentru greşelile care pun în pericol creşterea economică. Ponta îşi ameninţă miniştrii cu demiterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasa politică, Guvernul şi Banca Naţională sunt puse la zid în cel mai recent raport al Fondului Monetar Internaţional. FMI consideră că se fac greşeli care pun în pericol creşterea economică şi încrederea investitorilor în România.  La rândul său, premierul i-a avertizat pe miniştri să respecte angajamentele.

Mustrările au fost trimise în scris guvernului de la Bucureşti, potrivit România TV.

Temerile Fondului sunt legate de apropierea alegerilor, alegeri care ar putea să determine Guvernul să amâne sau să renunţe la măsurile de consolidare fiscală. Aceeaşi temere este legată şi de viitorul reformelor convenite între FMI şi autorităţile de la Bucureşti.

O ţintă a criticilor Fondului a devenit şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, despre care se spune că ia măsuri excesive pentru a menţine cursul. Nici situaţia de la Hidroelectrica nu este îmbucurătoare.

Membrii Guvernului, ameninţaţi cu demiterea

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să îndeplinească, până la misiunea Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale de la sfârşitul lunii iulie, obiectivele asumate cu aceste organisme, avertizându-i că miniştrii care nu respectă această cerinţă vor fi demişi.

El a precizat, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că ministrul de Finanţe, vicepremierul Florin Georgescu, are din partea sa toată autoritatea politică pentru a pregăti, împreună cu miniştrii de resort, discuţiile pe care Guvernul le va avea cu misiunea instituţiilor financiare internaţionale.

În acelaşi timp, premierul a avertizat că miniştrii care nu vor reuşi să îşi respecte angajamentele asumate vor fi înlocuiţi.

"Şi preşedintele Comisiei Europene, în raportul de ţară prezentat la Consiliul European, exact acceeaşi recomandare a avut, să ne încadrăm şi să ne respectăm obligaţiile pe care le avem în acord. Nimic mai mult, dar nimic mai puţin. Aşa încât, toţi miniştrii care aveţi obligaţii răspundeţi 24 de ore din 24 la solicitările vicepremierului, care ne va informa zilnic, dacă este cazul, asupra eventualelor restanţe. Vă cer tuturor să luaţi măsuri pentru a nu exista asemenea restanţe, iar când ne vom întâlni cu delegaţia instituţiilor financiare internaţionale trebuie să avem 99,99% din obligaţii îndeplinite. Pe miniştrii care nu pot să-şi îndeplinească aceste sarcini nu voi ezita să-i înlocuiesc, pentru că este esenţial pentru România acest semnal de preditibilitate şi de stabilitate", a afirmat Ponta.

Premierul a adăugat că respectarea angajamentelor cu FMI şi CE este esenţială pentru a păstra stabilitatea eocnomică şi rating-urile de ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite