Guvernul a decis: Salariile din BNR rămân reduse cu 25%. BNR va transfera apoi banii la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat astăzi că Guvernul a decis prin OUG că salariile angajaţilor BNR să rămână în continuare diminuate cu 25%, însă sumele rezultate în urma acestor reduceri vor rămâne în fondul BNR.

Sumele respective vor rămâne la dispoziţia BNR, urmând să fie destinate majorării rezervelor statutare ale băncii. Vor rămâne la dispoziţia BNR, de asemenea, sumele rezultate din reducerea salariilor angajaţilor BNR care nu au fost virate către bugetul de stat  până la momentul intrării în vigoare a acestei Ordonanţe de urgenţă care a fost adoptată astăzi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Guvernul a modificat şi completat în acest sens Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, a precizat Munteanu.

Surse guvernamentale au declarat însă că banca centrală va vira ulterior aceşti bani "benevol" la bugetul de stat. "Angajaţii BNR au fost exceptaţi de Guvern de la măsura reducerii cu 25% a salariilor, la fel ca în cazul salariaţilor bugetari, dar pentru a nu încălca reglementările bancare europene, conducerea BNR a propus chiar ea reducerea cu 25% a veniturilor salariale. Economiile din aceste reduceri se vor constitui fond la bugetul băncii centrale, iar BNR va vărsa benevol acest fond la bugetul de stat", au declarat sursele citate de Mediafax.

Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un aviz cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a legii care include scăderea salariilor angajaţilor din BNR astfel încât sumele economisite să rămână în conturile băncii, subliniind că nu se rezolvă problema autonomiei băncii centrale.

Ministerul Finanţelor Publice a solicitat BCE punctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului de modificare a legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede menţinerea reducerii salariilor angajaţilor BNR cu 25%, dar cu păstrarea sumelor astfel economisite la banca centrală, nu virarea acestora la bugetul de stat.

Potrivit avizului BCE, Guvernul trebuie să returneze BNR banii primiţi la bugetul de stat ca urmare a reducerii salariilor angajaţilor băncii centrale cu 25%, începând cu 1 iulie, pentru a evita încălcarea unor prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.

Totodată, purtătorul de  cuvânt al Executivului a mai anunţat că Executivul a alocat 51,5 milioane lei pentru finanţarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale, afectată de inundaţii, fondurile fiind alocate pentru mai multe localităţi din 30 judeţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite