Guvernul a votat scumpirea electricităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a avizat la finele săptămânii trecute noua lege a energiei electrice care a fost trimisă pentru aprobare de urgenţă în Parlament.

Cea mai importantă prevedere este liberalizarea pieţei de energie până în 2015 pentru firme şi până în 2017 pentru populaţie, în etape. Pentru populaţie, liberalizarea va începe la 1 iulie 2013, când 10% din energia consumată va proveni din piaţa liberă.

O altă prevedere importantă a legii este independenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), care iese din subordinea premierului şi va fi o instituţie independentă atât juridic, cât şi din punct de vedere financiar. De asemenea, transportatorii de energie şi gaze, Transelectrica şi Transgaz, vor trece în subordinea altor ministere, potrivit legislaţiei europene, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode (foto).

Preţul gazelor, îngheţat încă un an

La gaze, calendarul de liberalizare a pieţei va fi stabilit împreună cu FMI la vizita din aprilie. Potrivit unei propuneri a ANRE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici şi pentru termocentralele care livrează căldură pentru populaţie nu va fi majorat până la 31 martie 2013. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite