Guvernul României salută selectarea Nabucco Vest ca rută de transport a gazelor în Europa Centrală şi de Sud-Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia de a selecta Nabucco Vest ca rută de transport a gazelor naturale în Europa Centrală şi de Sud-Est reprezintă un pas esenţial în direcţia realizării proiectului Nabucco, dar şi în direcţia deschiderii Coridorului Sudic, se arată într-un comunicat transmis joi de MAE, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Economiei salutând, în numele Guvernului României, anunţul recent al consorţiului Shah Deniz II.

"Această decizie constituie totodată o confirmare din partea consorţiului Shah Deniz II a avantajelor competitive pe care proiectul Nabucco le deţine faţă de alte iniţiative regionale, inclusiv din perspectiva sprijinului politic la cel mai înalt nivel din partea statelor partenere, concretizat într-un cadru juridic unitar şi coerent", menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului, România va continua să sprijine proiectul Nabucco şi să se implice activ în promovarea sa, fiind ferm convinsă că reprezintă o soluţie avantajoasă ce oferă răspunsuri pe termen lung, cu beneficii pentru toţi factorii ecuaţiei energetice din regiune - furnizori, state de tranzit şi consumatori.

Consorţiul Shah Deniz II a anunţat, joi, că a selectat proiectul Nabucco Vest ca opţiune de livrare pe teritoriul Europei Centrale, potrivit unui comunicat transmis de Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Nabucco Vest a fost selectată drept ruta central-europeană de livrare a gazului din zăcământul de gaze Shah Deniz II, Azerbaidjan.

Gazoductul are un diametru de 122 cm şi o lungime de 1.300 km, care traversează Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, având o capacitate tehnică de până la 23 mmc. Nabucco Vest va transporta gaze din apropierea graniţei turco-bulgare prin Bulgaria, România şi Ungaria în Austria, cu staţii de preluare în fiecare ţară de tranzit.

Propunerea Nabucco Vest, susţinută de toţi cei şase acţionari, a fost prezentată de Nabucco Gas Pipeline International GmbH la data de 16 mai 2012.

Conducta de gaze va fi proiectată sub forma unei infrastructuri scalabile cu mai multe surse integrate pentru transmisia gazelor naturale. Capacitatea va putea creşte de la 10 mmc la 23 mmc pentru a face faţă cererii.

Proiectul este susţinut de Acordul Interguvernamental (IGA), semnat în luna iulie 2009, şi de Acordurile de Sprijin al Proiectului, care garantează un cadru legal şi de reglementare pentru proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite