Guvernul face strategii pentru aducerea muncitorilor din construcţii acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măriţi salariile muncitorilor din construcţii dacă vreţi să aveţi cu cine să finalizaţi lucrările câştigate. Este mesajul pe care îl adresează patronilor din construcţii ministrul

Măriţi salariile muncitorilor din construcţii dacă vreţi să aveţi cu cine să finalizaţi lucrările câştigate. Este mesajul pe care îl adresează patronilor din construcţii ministrul delegat pentru lucrări publice, Laszlo Borbely. El vorbeşte, totodată, de o strategie a guvernului de readucere în ţară a muncitorilor români din străinătate, care urmează a se contura începând de săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, Borbely spune că statul are puţine pârghii administrative pentru a transforma în realitate acest deziderat. În prezent, se estimează că în România lucrează în sectorul construcţiilor aproximativ 300.000 de persoane, în condiţiile în care necesarul de angajaţi ar fi dublul acestei cifre, iar în 1990 activau lucrau pe şantierele patriei peste 900.000 de oameni.

Ideea bulinei roşii, preluată şi de MTCT

Tot astăzi, într-o conferinţă de presă, ministrul lucrărilor publice, Laszlo Borbely, a declarat că Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a decis să reintroducă, în termen de câteva luni, sistemul de marcare cu bulină roşie a blocurilor cu risc seismic ridicat. Această propunere a fost avansată iniţial, la jumătatea lunii ianuarie, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Borbely a adăugat că persoanele cu venituri medii pot să contracteze credite fără dobândă, pe o perioadă de 25 de ani, pentru plata lucrărilor de consolidare, iar populaţia cu câştiguri sub venitul mediu va fi scutită de achitarea sumelor. Ministrul a ţinut să precizeze că legislaţia în domeniu prevede sancţiuni care pot merge până la evacuarea temporară pentru cei care întârzie expertiza, proiectarea şi execuţia lucrărilor, iar sancţiunile vor fi urmate de evacuarea locatarilor.

280 milioane de euro pentru infrastructura rurală

Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a anunţat, ieri, că va contracta credite externe în valoare de 70 milioane de euro, pentru modernizarea drumurilor şi a sistemului de alimentare cu apă a satelor. Totodată, Laszlo Borbely a mai declarat că a fost aprobat un memorandum privind acordul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un împrumut de 160 milioane de euro. Aceşti bani, alături de alte 40 de milioane, reprezentând contribuţia autorităţilor locale şi 8 milioane de euro de la guvern vor finanţa un proiect de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în localităţi cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite