Guvernul rămâne sceptic în promovarea parteneriatelor public-private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

oamenilor de afaceri interesaţi o listă de proiecte avute în vedere.Dezvoltarea unor astfel de parteneriate a rămas încă la stadiul de discuţii, faptele concrete întârziind să apară. "Ne

oamenilor de afaceri interesaţi o listă de proiecte avute în vedere.
Dezvoltarea unor astfel de parteneriate a rămas încă la stadiul de discuţii, faptele concrete întârziind să apară. "Ne confruntăm cu o teamă nejustificată de a se promova de la nivel de guvern o listă de proiecte ce ar interesa administraţia centrală să fie realizate cu mediul privat", ne-a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan. În opinia sa, Executivul ori nu este capabil, ori consideră că nu are capacitatea necesară ca acest proces să rămână transparent şi corect.
Deficienţa apare mai ales când vine vorba de proceduri, în prezent neexistând o construcţie care să permită o funcţionare pe pilot automat. Potrivit reprezentantului oamenilor de afaceri, Florin Pogonaru, în urma diverselor solicitări ale mediului privat privind consultarea unei liste-ţintă de proiecte, aceştia sunt redirecţionaţi către pagini de internet, unde, în majoritatea cazurilor, nu există informaţiile necesare.

Parteneriate benefice pentru toată lumea
Circumspecţia manifestată de guvern este cel puţin ciudată, dacă ne gândim că încheierea unor astfel de parteneriate este benefică atât pentru stat, cât şi pentru mediul privat. "Pe de o parte, autorităţile reuşesc să îşi rezolve o serie de obiective cu caracter economic şi social, fără a cheltui fonduri care, întotdeauna şi în toată lumea, sunt mai mici decât necesităţile imediate.
Pe de altă parte, oamenii de afaceri investesc în sectoare stabile, cu un potenţial demn de luat în considerare, dar nu mai trebuie să cheltuiască la fel de mult şi pentru terenuri şi utilităţi, deţinute de autorităţile centrale şi locale şi care intră în respectivul parteneriat public-privat, autorizaţiile obţinându-se mult mai uşor", afirmă Dan Ifrim, director-general adjunct al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

Protocol prefectură-hipermarketuri
Deşi nu este un parteneriat întemeiat pe investiţii şi pe profit, Camera de Comerţ a Capitalei a mijlocit încheierea unui protocol între Prefectura Capitalei şi lanţurile de hipermarketuri din Bucureşti.
În baza acestuia, în caz de calamităţi, precum inundaţiile sau cutremurele, autorităţile pot utiliza, prin înţelegere cu respectivii patroni, spaţiile de parcare şi depozitare ale unităţilor respective. Tot în aceste spaţii se pot instala corturi, iar unele dintre mărfuri pot fi oferite ca ajutoare.

Proiecte de parteneriat public-privat de care mediul privat este interesat
* lucrări de infrastructură: oamenii de afaceri solicită crearea unui sistem prin care şi firmele locale să poată participa la licitaţiile organizate în vederea contractării lucrărilor
* economisirea energiei: mediul privat a cerut constituirea unui fond la care să participe şi guvernul
* proiecte pentru susţinerea penetrării pieţelor străine
* organizarea de traininguri în diverse domenii pentru a preveni criza forţei de muncă

"Ne confruntăm cu o teamă nejustificată de a se promova de la nivel de guvern o listă de proiecte ce ar interesa administraţia centrală să fie realizate cu mediul privat"
Cristian Pârvan
secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România

"Oamenii de afaceri vor să investească în sectoare stabile, cu un potenţial demn de luat în considerare"
Dan Ifrim
director-general adjunct al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite