Guvernul vrea protecţie socială prin companiile petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la venirea îngheţului, să dreagă cumva busuiocul în privinţa scumpirii energiei.Premierul a ajuns, ieri, să propună marilor actori de pe piaţa petrolieră autohtonă să se implice din ce în

la venirea îngheţului, să dreagă cumva busuiocul în privinţa scumpirii energiei.
Premierul a ajuns, ieri, să propună marilor actori de pe piaţa petrolieră autohtonă să se implice din ce în ce mai mult în politicile de protecţie socială în ceea ce priveşte preţul carburanţilor şi al gazelor naturale.
La câteva ore după ce a primit vizita preşedintelui Traian Băsescu la Palatul Victoria, pentru a discuta pe îndelete problema şedinţei de mâine a CSAT ( care va dezbate siguranţa energetică a ţării) premierul a declarat că intenţionează să negocieze cu OMV posibilitatea ca Petrom să suporte o parte din efectele majorării preţurilor la carburanţi şi gaze naturale. "Vom căuta soluţii prin care firmele cu cifre de afaceri şi profituri consistente să fie responsabilizate social, pentru a reduce efectele scumpirii gazelor şi a petrolului asupra populaţiei", a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Ce ar însemna totuşi acest lucru? La prima vedere, prin propunerea sa, premierul se declară, indirect, knock down în privinţa gestionării politicilor sociale, de care ar trebui să răspundă în faţa populaţiei. şi asta pentru că, fără menajamente, propune marilor companii din economia autohtonă, ţintele fiind Petrom şi Romgaz, să substituie rolul guvernului în acestă privinţă. Astfel, Tăriceanu se va întâlni astăzi cu Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele grupului austriac OMV, pentru a discuta modul în care Petrom se poate implica în protecţia socială în România. În opinia şefului guvernului toată "manevra" economică ar putea fi pusă în pratică foarte simplu. "Vom căuta soluţii ca o parte din scumpirile la gaze să fie preluate din sumele datorate de companii, ca să micşorăm presiunea pe consumatori", a precizat Tăriceanu.
Numai că, în pofida intenţiilor bune faţa de populaţie, propunerea premierului poate ridica o serie de probleme, în cazul aplicării ei. În cazul în care guvernul va umbla la capitolul datorii ale marilor companii petroliere faţa de stat, cu scopul ca acestea să o lase mai moale cu scumpirile la gaze şi carburant, executivul va trebui să vadă dacă nu cumva vor fi încălcate reglementările privind concurenţa. Pentru că soluţia aleasă de Executiv ar putea fi interpretată de UE ca acordare de ajutor de stat companiilor petroliere. Mai mult decât atât, chiar şi legea bugetului ar putea fi afectată. "Nu cred că putem vorbi despre o astfel de soluţie pentru că ea practic nu se poate aplica din punct de vedere al legilor în România. Dar nu ştiu, totul este posibil şi hai să-i zicem că ideea este cumva inedită. Dar, dacă se vorbeşte despre datorii, trebuie să vedem dacă nu cumva Legea bugetului va fi afectată şi, de asemenea, dacă nu cumva conversia unor datorii în cuantumul unor politici sociale nu este ajutor de stat mascat", a declarat, pentru Adevărul, Sebastain Bodu, Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Contactat telefonic, preşedintele Consiliului Concureţei, Mihai Berinde, a precizat că nu a primit nicio propunere oficială din partea Executivului pentru a analiza din punct de vedere concurenţial o astfel de idee. "Nu pot să mă pronunţ încă, dar ceea ce vă pot spune este că autorităţile pot să se implice pe piaţă, dar numai pe termen limitat. Trebuie să vedem însă care pot fi soluţiile legale admise în raport cu reglementările internaţionale", a precizat Berinde.
Coloşii industriali din UE, cu ochii pe noi
Implicarea statului pe piaţa energetică, prin măsuri directe asupra preţului gazelor naturale sau al carburanţilor, poate duce la litigii internaţionale. şi asta pentru că intervenţia autorităţilor în politicile de preţ ale companiilor pot fi considerate inechitabile de către marii coloşi industriali o dată cu intrarea României pe piaţa comunitară. "Atât timp cât intervenţia autorităţilor va continua să se manifeste în domeniul preţurilor, adică preţul gazelor nu va ţine cont de regulile pieţei, cerere-ofertă, există riscul ca societătile industriale din Uniunea Europeană să considere că firmele româneşti ce le vor deveni concurente sunt subvenţionate indirect de către stat şi să ceară compensaţii corespunzătoare", a precizat directorul de Preţuri şi Tarife al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Gabriel Sârbu.

Deja-vu la Palatul Victoriei
Exact la începutul acestui an, în luna februarie, Călin Popescu Tăriceanu a avut declaraţii similare privind colaborarea statului cu firmele petroliere în scopul protejării populaţiei. Întors de la Viena, unde a avut o întâlnire cu preşedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, premierul a afirmat că a discutat cu acesta despre necesitatea ca, pe viitor, impactul creşterii preţurilor la petrol şi gaze să se resimtă într-o măsură atenuată la nivelul consumatorilor. "Am discutat şi despre necesitatea ca Petrom să ţină cont de noile evoluţii la petrol şi gaze şi de implicaţiile lor sociale, astfel încât să putem gândi pe viitor soluţii care să permită ca impactul creşterii acestor preţuri să se resimtă într-o măsură atenuată la nivelul consumatorilor", spunea atunci premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite