Guvernul da 50 de miliarde de lei pentru protectia genetica a lupilor, vulpilor polare si a altor necuvantatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Din sumele alocate, curcile adulte primesc protectie de 600.000 de lei/cap * Mecanismul de alocare a banilor "de la om la lup" nu a fost inca stabilit

Lupii, vulpile polare si argintii, dihorii, nutriile si alte necuvantatoare vor "beneficia" in acest an de subventii de la bugetul de stat. Asa a decis Guvernul, care, in baza Hotararii 154 din 17 februarie 2004, a aprobat alocarea a 50 miliarde de lei de la bugetul de stat pentru protejarea patrimoniului genetic al animalelor amintite. Desi hotararea de guvern nu prevede mecanismul concret de alocare a sumelor - respectiv cine si cum va cheltui acesti bani pentru protejarea lupilor, curcilor, vulpilor si a tuturor celorlalte animale prevazute in anexa -, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii (MAPAM) Petre Daea ne asigura ca acest lucru va fi prevazut in normele care vor fi aprobate ulterior. "Acum se lucreaza la mecanismul exact de distribuire a acestor bani, iar in 10 zile unitatile beneficiare vor putea incepe sa depuna dosarele pentru solicitarea subventiilor. Va fi emis un ordin in acest sens foarte curand", a explicat Daea. Lista anexata la amintita hotarare cuprinde un lung sir de specii si rase, de care Guvernul va avea grija in acest an. Astfel, pentru 16 exemplare de lupi (10 tineret si sase adulte), vor fi alocate 5,1 milioane de lei, in timp ce 113 vulpi argintii si 266 de vulpi polare vor "inghiti" in total 127,3 milioane lei. Dintre animalele cu blana pentru care vor fi acordate subventii de la buget se afla nurcile (peste 100 de milioane de lei), nutriile si dihorii (270 milioane lei). Lista continua cu rasele de gaini grele - linii pure - adulte si tinere, gaini usoare, curci adulte - pentru care subventia este de 600.000 de lei/cap si tinere - 230.000 de lei/cap. De altfel, gainile usoare tinere sunt, prin voia Guvernului, cele mai protejate genetic prin subventii: pentru 85.900 de gaini din aceasta rasa vor fi alocate 14,6 miliarde lei. De asemenea, bovinele - rasa Sura de Stepa - si bubalinele primesc protectie de 1,1 miliarde lei, iar porcinele - rasele Mangalita si Bazna - de alte 63,7 milioane de lei. Nu au fost uitate nici cinci rase de crapi, pentru a caror protejare Guvernul a decis sa cheltuiasca peste 1,2 miliarde lei.
Cum ajunge "protectia" de la buget la animale?
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii spune ca cele 50 de miliarde de lei, sumele alocate prin buget, ajung mai intai la "unitatile unde exista aceste specii de animale". Este vorba despre niste institutii care, potrivit lui Daea, au in grija lor respectivele animale incluse in categoria patrimoniului genetic. Intrebat cum anume se asigura protectia genetica a lupilor, Daea ne-a informat ca banii vor ajunge la Statiunea de Cercetare si Productie pentru Animale de Blana din Targu Mures, care se ocupa de lupii si vulpile protejate genetic. "Speciile prevazute in actul normativ reprezinta de fapt nucleul genetic national, iar acesti bani vor fi alocati pentru sustinerea unor cheltuieli precum cele cu furajele, medicamentele, dar si pentru ingrijirea acestor animale", a mai spus oficialul MAPAM. El spune ca speciile care fac parte din anexa hotararii de guvern sunt autorizate de Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite