Guvernul isi propune sa urneasca piata de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru dimineata zilei de ieri fusese programat un eveniment pe care comunitatea brokerilor il astepta de o buna bucata de vreme: lansarea strategiei guvernamentale de dezvoltare a pietei de

Pentru dimineata zilei de ieri fusese programat un eveniment pe care comunitatea brokerilor il astepta de o buna bucata de vreme: lansarea strategiei guvernamentale de dezvoltare a pietei de capital. Insa lansarea n-a mai avut loc, fiind amanata "din motive obiective", iar strategia a ramas ascunsa in fisetele cu documente secrete ale oficialitatilor - "nu putem da presei textul proiectului pana nu se lanseaza oficial, in prezenta premierului", s-au scuzat reprezentantii Bursei de Valori. Surse guvernamentale ne-au declarat, in schimb, ca in acea strategie ar fi vorba despre introducerea la cota Bursei de Valori a unor societati noi si emisiuni suplimentare de obligatiuni municipale, poate chiar guvernamentale. Dar prevederile cele mai interesante par a fi cele referitoare la deschiderea pietei de obligatiuni ipotecare, despre care se tot pomeneste de cativa ani. Legislatia titlurilor ipotecare este in curs de elaborare ("dupa model occidental", dupa cum afirma sursele noastre), astfel ca strategia Cabinetului Tariceanu precede aceasta reglementare.
Ce vor brokerii
Pe de alta parte, brokerii au asteptari pe care inca nu se stie daca guvernul, prin acest proiect, le va satisface in totalitate. De exemplu, listarea furnizorilor de utilitati - principala doleanta a comunitatii pietei de capital - ar trebui sa fie prezenta, cu toate detaliile necesare, in strategie. De asemenea, la privatizarea societatilor, executivul ar trebui sa nu mai ocoleasca bursele. Brokerii sunt, insa, convinsi ca ideea centrala a strategiei are legatura directa cu controversatul fond "Proprietatea". In fine, operatorii bursieri comenteaza proiectul guvernamental si prin inevitabila prisma a politicii: "Probabil astora le e frica sa nu se creada ca au copiat programul PSD "O piata puternica", altfel nu se explica de ce se tine la secret", conchid reprezentantii pietei de capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite