Guvernul pregăteşte un Fisc al fondurilor comunitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul intenţionează să înfiinţeze în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) o entitate specializată responsabilă cu depistarea sumelor de recuperat la bugetul Uniunii

Executivul intenţionează să înfiinţeze în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) o entitate specializată responsabilă cu depistarea sumelor de recuperat la bugetul Uniunii Europene.

Potrivit unui proiect de ordonanţă privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, postat ieri pe site-ul MEF, serviciul "Inspecţia modului de constituire a creanţelor bugetare rezultate din nereguli în utilizarea fondurilor europene" va face parte din cadrul Direcţiei Inspecţie Generală a Ministerului.

Actuala legislaţie, insuficientă

Proiectul de ordonanţă reglementează astfel activităţile de constatare şi de recuperare a sumelor plătite necuvenit din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României de comunitarea Europeană, şi/sau din fondurile de cofinanţare aferente, ca urmare a unor nereguli.

"Deşi sistemul actual corespunde noilor cerinţe (...), au fost întâmpinate probleme în aplicarea reglementărilor în vigoare, datorită inexistenţei unei structuri specializate (...) care să aibă atribuţii în constatarea sumelor de recuperat la bugetul UE şi a bugetelor din care provine cofinanţarea aferentă, plătită necuvenit ca urmare a unei nereguli (…)", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Ordonanţa reglementează totodată şi cursul de schimb la care vor fi recuperate creanţele bugetare stabilite în Euro, respectiv cel comunicat de Banca Naţională în ziua emiterii titlului de creanţă.

Potrivit MEF, documentul care a stat la baza elaborării acestui proiect de ordonanţă este Strategia Naţională de Luptă Antifraudă pentru protecţia intereselor financiare ale UE în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite