Guvernul taie nodul gordian al datoriilor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul intentioneaza sa stearga datoriile de miliarde de euro la buget, acumulate de companiile de stat. Calin Popescu Tariceanu crede ca sumele de bani oricum nu vor mai putea fi recuperate

Guvernul intentioneaza sa stearga datoriile de miliarde de euro la buget, acumulate de companiile de stat. Calin Popescu Tariceanu crede ca sumele de bani oricum nu vor mai putea fi recuperate niciodata, iar anularea datoriilor este singura cale de a face societatile respective atractive, in vederea privatizarii. In topul datornicilor se afla Termoelectrica (1,1 miliarde de euro), Compania Nationala a Huilei (1 miliard de euro) si CFR Infrastructura (cateva sute de milioane de euro). "Exista proceduri pentru aceasta situatie si datoriile istorice pot fi anulate", a spus la randul sau, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
Scumpirea gazelor va umbri efectele benefice
Consiliul Concurentei si Uniunea Europeana resping, in general, astfel de practici, dar premierul crede ca va gasi intelegere pentru ca anularea datoriilor sa nu fie perceputa ca fiind un ajutor de stat. Ministerul Finantelor ii va sterge companiei Termoelectrica arierate de 1,1 miliarde euro. Dar implacabila scumpire a gazelor cu 17,8% la 1 ianuarie si cu 35-40% pe 2006, asa cum declara mai nou autoritatile, loveste direct toate categoriile de clienti: producatorii de energie termica, populatia de la bloc, cetatenii care au investit in centralele de apartament si marea masa a "aragazului". Cum 1.000 mc de gaze naturale inghit pe putin trei salarii minime pe economie, adica peste 10 milioane lei/1.000 mc de la 1 ianuarie, romanii cauta solutii pentru a mai indulci efectul scumpirii intretinerii.
Factura la intretinere va creste oricum
Presedintele Asociatiei Habitat, Mihai Mereuta, atrage atentia ca, in 2006, factura la intretinere va creste cu cel putin 20% din cauza scumpirii gazelor naturale: "Romanii vor ajunge la punctul critic de suportabilitate, mai ales ca subventia se va reduce cu inca 33% anul viitor". Acesta aminteste si de timisorenii care la 1 noiembrie au iesit in strada pentru a protesta fata de cresterea pretului gigacaloriei. Legat de acest subiect, Petru Olaru, presedintele Asociatiei locatarilor din Timisoara, explica: "Aici, gigacaloria e mai scumpa decat in Bucuresti cu 10%. Pe langa scumpirea cu 20% a pretului de referinta, autoritatile au facut o superscumpire de 10%. La o majorare a gigacaloriei de 30% la 1 noiembrie, costurile viitoarei intretineri vor fi greu de suportat. Deocamdata, ii multumim lui Dumnezeu pentru caldura din aceasta luna", declara Olaru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite