Guvernul vrea să modifice legea energiei electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul noului act normativ a fost trimis deja la guvern şi el va fi discutat în şedinţa Executivului doar după ce va fi avizat de toţi factorii implicaţi. Printre cele mai importante

Proiectul noului act normativ a fost trimis deja la guvern şi el va fi discutat în şedinţa Executivului doar după ce va fi avizat de toţi factorii implicaţi. Printre cele mai importante modificări aduse vechii legislaţii se numără şi eliminarea obligativităţii consumatorilor de a adera la tariful binom.
După cum se ştie, prin această formă de tarifare, furnizorul de energie electrică facturează consumatorul casnic în perioada iernii mai puţin decât consumă. În schimb, în timpul verii, când consumul şi costurile sunt mai reduse, furnizorul recuperează eşalonat diferenţa neplătită de abonat în anotimpul rece. O altă prevedere care va fi introdusă în noua lege a electricităţii are caracter social şi instituie crearea unei categorii de "consumatori vulnerabili". În această categorie vor fi introduse persoanele fără venituri sau cu venituri foarte reduse. Identificarea nevoiaşilor se va realiza în urma unor anchete sociale sau în baza propriilor declaraţii depuse la consiliile locale în raza cărora îşi au locuinţa. Consumatorii vulnerabili vor primi subvenţii de la bugetele de stat sau local pentru a putea plăti doar un anumit consum minim de energie electrică. Acesta va fi cuantificat într-un număr variabil de kilowaţi, stabilit în funcţie de numărul de persoane sau de camere ale familiei nevoiaşe în cauză. Noul act normativ va reglementa şi procedura de licitaţie pentru realizarea de noi capacităţi energetice, separă funcţiile operatorilor de sistem de cele ale operatorilor de transport şi prevede sprijinirea instalaţiilor de cogenerare (care produc simultan mai multe tipuri de energie). Surse din interiorul Ministerului Economiei ne-au declarat că sunt surprinse că această lege încă nu a ajuns pe masa guvernului şi nu îşi explică de ce se întârzie atât de mult avizarea proiectului de către ministerele implicate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite