Guvernul, la prima revoltă în faţa FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu va privatiza pachetele majoritare de acţiuni la distribuţiile Electrica şi viitorul complex energetic din Oltenia, aşa cum a cerut Fondul Monetar Internaţional.

A fost nevoie să se ajungă la a treia misiune de evaluare a acordului de tip preventiv, pentru ca Guvernul României să înceapă să spună „stop" cerinţelor de tot felul ale reprezentanţilor FMI. Picătura care a umplut paharul a fost dată de presiunile făcute în aceste zile de către oficialii Fondului pentru ca Guvernul să scoată la vânzare pachetele majoritare de acţiuni la companii viabile, precum distribuţiile din cadrul Electrica şi viitorul complex energetic Oltenia.

Acesta din urmă va fi format din actualele complexuri Craiova, Turceni şi Rovinari, care produc împreună o treime din electricitatea ţării, în timp ce distribuţiile de energie au monopol natural şi marje de profit de peste 25%.

„Guvernul nu va privatiza în niciun caz pachetele majoritare de acţiuni de la distribuţiile Electrica şi de la viitorul complex energetic din Oltenia, aşa cum a cerut FMI zilele acestea", ne-au declarat surse guvernamentale. „Ar fi cea mai mare prostie să scoatem la vânzare acum aceste companii, în condiţiile în care uitaţi-vă cum arată pieţele şi nu am reuşi să luăm pe ele nici trei lei. Le-am transmis asta oficialilor FMI", au adăugat sursele menţionate.

Listări la bursă

Potrivit acestora, Guvernul se va ţine de planurile de până acum, care includ listarea pe bursă a 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, urmate de alte vânzări tot pe piaţa de capital ale unor pachete minoritare din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. „Filialele de distribuţie ale Electrica vor rămâne aşa cum sunt ele acum, iar în ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia, să-l înfiinţăm întâi şi apoi mai vedem", au adăugat sursele guvernamentale.

Ieri, după o întâlnire cu reprezentanţii FMI, oficialii Ministerului Economiei au transmis un comunicat în care prezintă planul de prizatizări: „Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va accelera procesul de vânzare a pachetelor minoritare la Romgaz (15%), Transelectrica SA (15%), Transgaz (15%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%) şi de privatizare integrală la Oltchim, Electrica Furnizare şi la companiile rezultate în urma divizării Electrica Serv", se arată în comunicatul ministerului, fără nicio referire la distribuţiile de energie.

În paralel, MECMA va numi manageri noi, selectaţi de companii internaţionale de profil, la Oltchim şi Electrica Furnizare, ambele cu mandat de pregătire pentru privatizarea companiei, la noile complexuri energetice Oltenia şi Hunedoara, la Romarm şi la Hidroelectrica, se mai spune în comunicat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite