Guvernul italian recunoaşte că este într-o situaţie mai proastă decât se aştepta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii italieni spun că nu vor reuşi să aducă bugetul în echilibru până în anul 2015. Primul Ministru Mario Monti a declarat că ţintele de creştere economică nu vor putea fi atinse iar efectele recesiunii au fost mai grave decât se estima.

Un document oficial al guvernului italian arată că prognozele de creştere economică pentru următorii trei ani au fost reduse, iar cele privind rata şomajului şi datoria publică au fost majorate. În documentul respectiv se arată că la baza acestor schimbări se află o înrăutăţire semnificativă a condiţiilor economice, începând cu luna decembrie a anului trecut.

Iar declaraţiile făcute de premierul Italian Mario Monti cu ocazia publicării respectivului document nu sunt deloc liniştitoare: “Ne luptăm în fiecare zi pentru a evita o evoluţie precum cea a Greciei. Grecii plătesc scump costul erorilor de politici economice duse de-a lungul ultimilor ani” a declarat acesta.

Ţinte ratate

Când a fost numit, în noiembrie 2011, Mario Monti şi-a asumat ca ţintă aducerea bugetului în echilibru până cel târziu în 2013. În raportul publica miercuri însă, ţinta de deficit bugetar a fost majorată la 1,7% din PIB, peste ţinta stabilită iniţial la 1,6% pentru 2012, iar pentru 2013 ţinta de deficit a fost majorată de la 0,1% la 0,5% din PIB. Totodată, estimarea de creştere a PIB pentru 2012 a fost modifactă la -1,2% o corecţie semnificativ mai mare decât ţinta iniţială care era de doar -0,4%.

Raportul în cauză arată că economia italiană va reveni pe plus în 2013, dar creşterea estimată este extrem de modestă, de doar 0,5%. Prognozele guvernului italian dau o creştere economică de 1% în 2014 şi de 1,2% în 2015.

Situaţia este chiar şi mai gravă potrivit prognozelor FMI

Chiar şi aşa însă, estimările oficialilor italieni sunt mai optimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional, potrivit cărora, bugetul Italiei va tinde spre un echilibru relativ abia în 2017, când, potrivit estimarilor făcute de FMI deficitul bugetar va ajunge la 1,1% din PIB. În ceea ce priveşte creşterea economică, FMI estimează că economia italiană va scădea cu 1,9% în acest an.

Documentul publicat miercuri arată că rata şomajului va continua să crească până la 9,3% în cursul acestui an, cu o uşoară revenire, la nivelul de 9% abia în anul 2014. Potrivit estimărilor unei dintre cele mai mari confederaţii patronale italiene, Cofindustria, rata şomajului a ajuns deja la 9,3 încă din luna februarie, atingând astfel deja cel mai înalt nivel din martie 2001 până în prezent. Mai mult decât atât, potrivit Cofindustria, condiţiile care au condus la atingerea acestei rate a şomajului încă persistă.

Datorie publică în continuă creştere

Estimările oficiale mai arată că datoria publică a Italiei va creşte în acest an până la nivelul de 123,4% din PIB, peste nivelul de 120,1% din PIB înregistrat la finele lui 2011. Acest indicator va începe să scadă abia în 2013, când este prognozat să ajungă la 121,5% din PIB respectiv 114,4% din PIB în 2014. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite