VIDEO Guvernul, indecis pe reducerea CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul spune că vrea să micşoreze contribuţiile de asigurări sociale în 2011, dar numai dacă PIB va creşte cu minimum 1,5%. Consilierul de stat Andreea Paul-Vass a dat un semnal ambiguu ieri. Ba că 2011 trebuie să fie anul reducerii fiscalităţii, ba că asta se poate amâna pentru 2012.

Diminuarea impozitării muncii în România - cea mai ridicată în acest moment din blocul comunitar  -  a devenit o sintagmă caducă, în condiţiile în care Guvernul promite în mod repetat transpunerea ei în practică, dar nu găseşte prilejul s-o facă.

Ba e criză, ba nu există „spaţiul fiscal necesar", iar, mai nou, e nevoie şi de un anumit nivel al creşterii economice care să permită reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS). Guvernul exclude astfel, din start, ipoteza inversă - în care crede mediul de afaceri - că această măsură, în fapt, ar alimenta PIB.

Consilierul de stat Andreea Paul-Vass a transmis ieri, în cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate, că există o probabilitate ridicată ca diminuarea CAS să se aplice în a doua jumătate a acestui an. Mai mult, Paul-Vass a precizat că această măsură face parte dintr-o anumită „logică" a Executivului. „Din punctul de vedere al decidentului public, 2011 trebuie să fie anul diminuării poverii fiscale", a spus consilierul.

Care este logica Guvernului? Se începe cu reducerea CAS, urmează diminuarea TVA şi, în final, a cotei unice. „Suntem o ţară înconjurată de state cu cote unice net inferioare României: Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Rusia, Ucraina şi altele", a argumentat Paul-Vass. Ea a adăugat că reducerea TVA şi a cotei unice poate avea loc doar în anii următori celui în care se operează diminuarea CAS.

Nuanţe importante

Ulterior, consilierul de stat a făcut câteva precizări pentru presă, în special cu privire la CAS. Ea a arătat că, dacă economia nu va avansa în acest an cu cel puţin 1,5%, reducerea poverii fiscale va fi cel mai probabil amânată pentru 2012.

Astfel, doar în situaţia în care Guvernul are un glob de cristal şi reuşeşte, în iulie, să vadă o creştere economică de minimum 1,5% (de care, în mod normal, nu poate fi sigur decât cel mai devreme la finalul acestui an) se mai poate vorbi despre o reducere a CAS începând cu a doua jumătate a anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite