Guvernul este dispus sa sacrifice tinta de inflatie pentru acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Obiectivul pentru rata inflatiei ar putea creste de la 9% la 10%-11% daca Fondul insista pentru o majorare mai consistenta a pretului energiei si gazelor naturale * Deficitul bugetar ar putea fi redus sub 3% din PIB

La inceputul lunii viitoare, echipa de negociatori ai FMI va reveni la Bucuresti pentru a relua discutiile cu partea romana in vederea incheierii unui nou acord. Desi Romania nu ar mai avea nevoie in acest moment de bani de la FMI, oficialii romani spun ca Uniunea Europeana a insistat pentru realizarea unui nou acord, pentru a se asigura ca nu vor exista derapaje economice intr-un an electoral, dar si crucial pentru finalizarea negocierilor de aderare.
Limitarea deficitului de cont curent - piatra de temelie a acordului
Dupa prima runda a negocierilor cu Fondul, in luna decembrie, principala problema care ii preocupa in mod deosebit pe expertii institutiei financiare internationale este cea a deficitului de cont curent. Tinta stabilita de Guvern pentru sfarsitul anului 2003 a fost de 4,8% din PIB, insa acest indicator a sarit la 6,5%. Acest salt, mai precis modul de finantare a deficitului de cont curent, va trebui atenuat daca Romania doreste sa incheie un nou acord cu Fondul. Primele masuri au fost deja luate de catre BNR, incepand cu 1 februarie, inasprindu-se conditiile de acordare a creditelor de consum si ipotecare. Prin aceasta se doreste o reducere cu 0,2%-0,3% a deficitului de cont curent. O alta problema pentru care guvernantii trebuie sa gaseasca solutii este cea a deficitului comercial, pe primele 11 luni 2003 valoarea importurilor depasind-o pe cea a exporturilor cu aproape 5 miliarde de euro.
Scenarii luate in calcul in discutiile cu FMI
Pentru reluarea discutiilor la inceputul lunii februarie, partea romana incerca o noua abordare. Negociatorii romani nu mai doresc stabilirea unei tinte pentru deficitul de cont curent, ci incearca sa ii convinga pe expertii FMI ca pot reduce si finanta acest indicator la nivelul de 5,5%-6%. Pentru aceasta, oficialii de la Bucuresti au in vedere si posibilitatea modificarii unor parametri macroeconomici. Dupa ce initial anuntasera ca vor sa obtina OK-ul FMI pentru un deficit bugetar mai mare (3,5%-3,7%), acum guvernantii intentioneaza sa propuna un deficit fiscal sub 3%. "Restructurarea consumului public se va face prin cresterea veniturilor ca urmare a masurilor pe care le-am luat pentru imbunatatirea colectarii, nu prin diminuarea cheltuielilor prevazute in legea bugetului. Pot sa va spun ca, in mod cert, deficitul bugetar va fi mai mic de 3% (n.r. - asa cum a fost stabilit pentru 2004), insa nu pot sa spun cat va fi", a declarat pentru Adevarul Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor. Surse guvernamentale ne-au declarat ca deficitul bugetar ar putea fi mai mic decat cel prevazut pentru 2003 (2,7%), insa nivelul exact va fi stabilit in urma negocierilor cu Fondul. Deocamdata, Ministerul Finantelor lucreaza inca la finalizarea executiei bugetare pe 2003 (care va fi gata in jur de 25 ianuarie) pentru a vedea cat s-a colectat in plus fata de programul stabilit. Un alt scenariu luat in calcul este renuntarea la tinta de inflatie de 9%. Potrivit acelorasi surse, in cazul in care FMI va insista pentru o crestere mai mare a pretului energiei si al gazelor naturale decat cel convenit initial, ca masura de crestere a veniturilor, tinta de inflatie pe 2004 ar ajunge undeva la 11%-12%. In ceea ce priveste cresterea economica, autoritatile romane isi mentin deocamdata estimarile initiale: 5,5%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite