Guvernul devansează calendarul fiscal convenit cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2009, taxa pe viciu intră în contradicţie cu această solicitare, ne-au informat membrii unui grup de europarlamentari români. Aceştia arată că experţi din cadrul Directoratului de taxe

2009, taxa pe viciu intră în contradicţie cu această solicitare, ne-au informat membrii unui grup de europarlamentari români. Aceştia arată că experţi din cadrul Directoratului de taxe (TAXUD) al UE atrag atenţia autorităţilor române că taxa pe viciu "s-ar putea dovedi riscantă pentru România, în condiţiile în care ţara noastră a obţinut o perioadă de derogare de trei ani pentru atingerea nivelului european de accizare a produselor din tutun".

Comisia Europeană acceptă doar trei tipuri de taxe
Directiva 92/12/EC menţionează doar trei tipuri de taxe pentru ţigări şi produsele din tutun: acciza specifică, acciza ad valorem şi TVA. Iar pentru atingerea nivelului european al accizei de 64 euro se iau în calcul numai aceste trei taxe. Astfel că, potrivit surselor noastre, "creşterea abruptă a nivelului taxelor pentru produsele din tutun ar ridica mari semne de întrebare asupra corectitudinii cererii României de a beneficia de perioada de tranziţie acordată până la 31 decembrie 2009". Recent, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a fost chestionat de către senatorii din Comisia pentru abuzuri despre intenţia de a introduce preţul minim la ţigarete. Atunci, el a declarat că Ministerul Finanţelor încearcă să găsească o modalitate care să permită majorarea preţului la alcool şi tutun strict cu valoarea taxei pe viciu plus TVA, fără să se plătească şi acciza pe această taxă. Specialiştii susţin însă că o asemenea soluţie este, practic, imposibilă.

Ori se amendează Codul fiscal, ori se corectează pachetul Nicolăescu
Prin urmare, va fi nevoie de o ordonanţă de urgenţă care să amendeze fie pachetul de legi iniţiat de Eugen Nicolăescu, fie prevederile Codului Fiscal referitoare la calculul accizei.
Europarlamentarii nu exclud nici emiterea unei ordonanţe prin care, pentru al doilea an consecutiv, acciza va creşte mai mult şi mai devreme decât e prevăzut în calendarul de aderare, pentru a îngloba şi cuantumul taxei pe viciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite