Guvernul nu crede în avertismentele Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul finanţelor consideră că autorităţile europene nu vor iniţia împotriva României procedura de infringement sau de prevenţie pentru deficitul bugetar. Reprezentanţii guvernului

Ministrul finanţelor consideră că autorităţile europene nu vor iniţia împotriva României procedura de infringement sau de prevenţie pentru deficitul bugetar.

Reprezentanţii guvernului spun că nu există niciun pericol ca deficitul bugetar să depăşească limita de 3% din PIB, întrucât vor fi luate măsuri de reducere a cheltuielilor. Deşi nu au explicat concret în ce constă acest plan de măsuri, autorităţile române au în vedere "economisirea" a circa 1,5 miliarde de euro.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a prezentat ieri guvernului, la solicitarea premierului, rezultatele discuţiilor avute cu comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, şi reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul reuniunii Ecofin(n.r. - reuniunea miniştrilor de finanţe din UE).

Oficialul român a apreciat că procedura de infringement sau cea de prevenţie nu vor fi demarate, arătând că, la Ecofin, a prezentat angajamentul guvernului ca nivelul deficitului bugetar în 2008 să fie mai mic decât cel din anul anterior.


"Nu există niciun pericol ca România să depăşească nivelul deficitului bugetar stabilit prin Tratatul de la Maastrict", a afirmat şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, în şedinţa guvernului. Aceste declaraţii survin mai multor avertismente venite din parte oficialilor CE care au atenţionat România în privinţa deficitului bugetar ridicat şi a posibilelor sancţiuni pe care ţara noastră le-ar putea primi.


CE anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea guvernului român, deficitul bugetar va ajunge la 3,2% din PIB în 2008, respectiv 3,9% din PIB, în 2009, în timp ce Executivul şi-a propus pentru acest an o ţintă de 2,7% din PIB.


Rectificare bugetară în martie


Pentru ţinerea în frâu a deficitului bugetar, guvernul va realiza luna viitoare o primă rectificare.
"Guvernul şi-a reafirmat poziţia de promovare a unei politici de cheltuieli moderate, de îmbunătăţire a programării şi a execuţiei bugetare pe termen mediu, cu un accent deosebit pe promovarea unor creşteri salariale prudente în sectorul public. În anul 2008, creşterile salariale deja adoptate sunt încadrate procentual sub 10%", precizează MEF.


Vosganian a arătat că se vor adopta o serie de măsuri de limitare a cheltuielilor publice la nivelul ordonatorilor de credite. Acest mecanism oferă posibilitatea unui control strict asupra cheltuielilor bugetare şi reprezintă o măsură necesară pentru evitarea derapajelor de execuţie a bugetului. Potrivit oficialului, aceste măsuri vor conduce la o economie de 1-1,5 miliarde de euro şi la reducerea deficitului bugetar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite