Guvernul Hollande propune majorarea salariului minim cu 2%, începând cu 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii francez, Michel Sapin propune majorarea salariului minim cu 2%, în speranţa ca astfel va stimula consumul. Creşterea propusă este mai mare decât rata inflaţiei, care în ultimele 12 luni a înregistrat o creştere de 1,4%.

Propunerea urmează a fi făcută în mod oficial în cadrul şedinţei de guvern de joi, iar motivaţia este aceea că, o creştere a veniturilor francezilor, ar majora sumele alocate consumului de către aceştia, şi astfel s-ar stimula consumul, unul dintre cele mai importante motoare ale economiei.

Potrivit cotidianului Wall Street Journal, majorarea ar urma să fie de 2%, şi ar trebui să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie. În urma acesteia, un angajat care câştigă în prezent salariul minim pe economie, la un program de lucru de 35 de ore pe săptâmână, va câştiga 1425,67 de euro brut.

Ideea a primit deja critici din partea sindicatelor şi organizaţiilor muncitorilor, pe motiv că este prea mică. Pe de altă parte, măsura este criticată şi de reprezentanţii patronatelor, care susţin că o creştere a costurilor cu forţa de muncă va avea efecte negative asupra companiilor.

Cifrele arată însă că Franţa nu are prea mult spaţiu de manevră pentru a face o astfel de majorare salarială, în condiţiile în care costul cu forţa de muncă în Franţa este de 34,20 euro pe oră, cu 14% peste nivelul înregistrat de acelaşi indicator în Germania, cea mai competitivă economie a Uniunii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite