Guvernarea Boc, cu bune şi cu rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc a fost premierul desemnat să lupte cu cel mai mare inamic al ţării din ultimii 20 de ani: criza economică. Ne-a ajutat sau ne-a afundat şi mai rău?

Emil Boc a avut ghinionul să preia mandatul de şef al Executivului exact la începutul crizei, în decembrie 2008, după câţiva ani de creştere economică. Ce a făcut el bun în aceşti trei ani şi ce măsuri proaste a luat?

Chiar la începutul mandatului, Boc a făcut prima greşeală. Şi-a fixat un buget cu o creştere economică de 2,5% în 2009, buget validat de FMI, dar în final anul s-a terminat cu o scădere de peste 7% a Produsului Intern Brut. Emil Boc a avut doi ani de scădere economică şi unul de revenire în mandatul său.

TVA, coşmarul României

Probabil cea mai grea lovitură primită de economie în timpul acestor trei ani a fost majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, până la 24%, adică o creştere serioasă. Chiar şi cei de la guvernare au recunoscut că această măsură a fost un eşec şi că economia ţării are mult de tras. Majorarea taxei pe valoarea adăugată a cocoşat populaţia şi a dus la scăderea consumului intern, lucruri care, în final, au afectat Produsul Intern Brut.

Scăderea salariilor bugetarilor cu 25% a fost şi ea o măsură care a pus frână consumului. Apoi impozitul minim, care a omorât vreo 100.000 de firme. Tot în 2009 au fost majorate contribuţiile pentru asigurările sociale.Un eşec lamentabil al Guvernului Boc a fost şi gradul redus de absorbţie a fondurilor europene, puţin peste 3%, adică o nimica toată.

Împrumutul de la FMI, deşi a fost bun ca imagine - lumea ne consideră stabili financiar atâta vreme cât suntem sub supraveghere - totuşi a venit cu măsuri foarte dure cerute de finanţatori, precum reducerea cheltuielilor pentru a ne încadra în ţinta de deficit, majorarea preţurilor la energie fără a corela acest lucru cu puterea de cumpărare a populaţiei sau privatizarea companiilor profitabile. În plus, împrumutul de la FMI a crescut gradul de îndatorare a ţării, iar 2012 este primul an când vom începe să plătim tranşele către finanţatorii externi.

Puteam vinde totuşi pe bursă participaţii minoritare la companii, însă statul a ţinut la preţ şi într-un final nu am obţinut nimic, cum e cazul ofertei Petrom. Investitorii au cerut un discount mai mare pentru a-şi plasa banii în acţiuni ale statului la Petrom, dar Guvernul a ignorat aceste voci. Tot la măsuri proaste intră şi decizia de a tăia ajutoarele sociale către unele categorii, spre exemplu pentru cei care nu şi-au plătit impozitele, cum a fost cazul de curând pentru 70.000 de oameni.

Măsuri bune, dar şi unele inutile

O măsură bună a fost totuşi programul „Prima Casă", care a avut 52.740 de beneficiari, potrivit site-ului Guvernului, fiind utilizate în acest sens 2,1 miliarde de euro. Prin programul „Rabla" s-au casat 116.641 de maşini anul trecut şi au fost cumpărate 39.216 maşini noi.

Tot la capitolul „fapte bune" poate fi inclusă şi menţinerea cotei unice, aceasta deşi unii analişti spun că o scădere a taxei ar fi adus mai multe beneficii. Introducerea pensiei minime a fost şi ea un lucru bun, 300 de lei iniţial, mărită apoi la 350 de lei. Partea proastă este că această măsură a început să apese ulterior pe bugetul de pensii.

Alte programe n-au avut niciun sens, dar au fost lansate pentru a mai câştiga ceva capital de imagine, precum programul „Rabla la tractoare", cel care încuraja mutatul la ţară sau cardul Kogălniceanu, facilitate pentru obţinerea de credite pentru IMM-uri.

Parcursul politic

Emil Boc are 45 de ani şi este preşedintele Partidului Democrat Liberal (Partidul Democrat, la acea vreme) din 2005, după ce Traian Băsescu a părăsit funcţia pentru cea de şef al statului. În 2004, Boc a fost ales primarul municipiului Cluj-Napoca, funcţie unde a fost din nou votat în 2008. El a venit la Bucureşti în decembrie 2008, pentru a prelua funcţia de premier acceptată şi apoi refuzată de Theodor Stolojan. 

Emil Boc este şi conferenţiar universitar doctor din anul 2000, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică a Universităţii „Babeş - Bolyai" din Cluj-Napoca şi avocat în Baroul Cluj începând din 1996. A fost vicepreşedinte al Comisiei de Revizuire a Constituţiei în 2003, lider al grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor în perioada 2003-2004 şi vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, între 2001 şi 2004. În legislatura anterioară, adică 2000-2004, Boc a fost preşedintele Biroului Permanent Judeţean al partidului din Cluj.

Pro

Bune

Programul „Prima Casă" a revigorat piaţa imobiliară, iar „Rabla" a impulsionat totuşi, deşi nu foarte mult, vânzările de maşini noi, în special ale mărcii autohtone Dacia. 

Contra

rele

Majorarea TVA, reducerea salariilor şi gradul foarte mic de absorbţie a fondurilor europene sunt câteva dintre eşecurile celor trei ani în care la şefia Guvernului s-a aflat Emil Boc.

25%Cu atât au scăzut salariile bugetarilor în timpul mandatului lui Emil Boc la şefia Executivului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite