Gunoaiele unora sunt mină de aur pentru alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face afaceri cu gunoaie. Iacob Florea, manager al companiei Genial Company, cumpără sticle de plastic şi polietilenă, adunate de pe maidane, pe care mai apoi le distruge şi le transformă în

Face afaceri cu gunoaie. Iacob Florea, manager al companiei Genial Company, cumpără sticle de plastic şi polietilenă, adunate de pe maidane, pe care mai apoi le distruge şi le transformă în fulgi şi granule. Este nemulţumit de indiferenţa autorităţilor care întârzie reglementarea clară a acestui sector şi se teme că într-o bună zi ar putea recurge la resturile ungurilor şi bulgarilor, care sunt mult mai curate.
A început să strângă bani încă din 2002, prin colectarea peturilor şi comercializarea lor. Între timp, şi-a dezvoltat businessul şi a pus bazele unei fabrici de procesare a deşeurilor. A ajuns să cumpere deşeuri pe care mai înainte le aduna singur, iar în prezent exportă jumătate din producţia totală în ţări ale Uniunii Europene, Asia şi Statele Unite ale Americii. În 2005 a atins o cifră de afaceri de circa 3,5 milioane de euro, iar pentru anul în curs estimează o scădere cu 15-20%, până la valoarea de 2,8-3 milioane de euro, pe fondul faptului că acest tip de business nu mai este subvenţionat. Peturile le transformă în fulgi de pet, materie primă pentru fire şi fibre sintetice, iar polietilena devine granule, care sunt folosite, la rândul lor, pentru folii şi diferite articole din mase plastice. Lunar confecţionează 250-300 de tone de granule şi, respectiv, 500 de tone de fulgi de pet. Din 2004 şi până în prezent a investit aproximativ 4 milioane de euro, pentru achiziţia de noi linii tehnologice şi realizarea de servicii conexe. Cea mai mare problemă cu care se confruntă micul afacerist este cea a calităţii deşeurilor pe care le achiziţionează.
"Cei care adună aceste gunoaie sunt nevoiţi să îşi petreacă ore în şir pe gropile de gunoi din ţară. Produsele astfel strânse şi care ajung mai apoi la noi sunt foarte murdare, ceea ce necesită costuri suplimentare în procesul tehnologic", spune Florea. şi asta pentru că, în ţara noastră, Ministerul Mediului nu a instituit încă obligativitatea strângerii resturilor menajere în funcţie de materialul din care sunt realizate.
"Ar trebui să existe, ca şi în ţările Uniunii Europene, o reciclare selectivă. Trebuie să existe coşuri de gunoaie speciale pentru sticlele de plastic, carton şi folie", a declarat, pentru Adevărul, managerul Genial Company. În caz contrar, dacă nu se va găsi o soluţie pentru instituirea unui comerţ civilizat cu peturi, vom fi nevoiţi să importăm deşeuri plastice din ţările UE. Florea susţine că dezvoltarea pe acest segment se va resimţi mai acut după 2007.
Au dispărut subvenţiile
Diminuarea afacerilor din acest domeniu este pusă pe seama neacordării subvenţiilor de către Ministerul Mediului. Dacă, anul trecut, afacerile bazate pe reciclarea deşeurilor beneficiau de facilităţi financiare, în prezent acestea sunt ca şi inexistente. "Pentru încurajarea acestei activităţi, Ministerul Mediului acorda anul trecut 0.96 RON pentru fiecare kilogram de pet achiziţionat. În prezent, această sumă nu se mai acordă", spune Florea.
O tonă de pet se vinde la un preţ de 200-300 de euro. Potrivit angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană, până la sfârşitul anului în curs, ţara noastră trebuie să ajungă la un procentaj de reciclare a plasticului de 8% din totalul deşeurilor, 10% în anul 2007, 11% în 2008, 12% în 2009 şi 14% în anul 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite