Grupul Carlyle cumpără „fondul fondurilor“ din Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul american Carlyle, cel mai mare grup de investiţii private din lume, a preluat fondul olandez AlpInvest Partners. Până acum, acesta s-a aflat sub controlul APG şi  PGGM, două dintre cele mai mari fonduri de pensii din Olanda. AlpInvest gestionează, în numele a milioane de contribuabili olandezi, 32 de miliarde de euro, informează „Financial Times“.

Investiţiile grupului sunt răspândite la mai multe alte fonduri (printre care şi câteva administrate de Carlyle), ceea ce i-a atras titulatura de „fondul fondurilor".

Achiziţia a stârnit însă câteva controverse, existând speculaţii de conflicte de interese din cauza legăturii dintre AlpInvest şi alte fonduri administrate de grupul american. Însă David Rubenstein, cofondator al Carlyle, a declarat că grupul urmează exemplul Goldman Sachs.

Înainte ca AlpInvest să intre în portofoliul americanilor, Carlyle gestiona active în valoare de 97,7 miliarde de dolari, având investiţii la 76 de alte fonduri.

SALARII CÂT JUMĂTATE DIN CÂŞTIGURI

În 2009, AlpInvest a câştigat 60 de miliarde de euro. Cele două fonduri de pensii care îl gestionau au decis însă să-l vândă după ce contribuabilii olandezi au fost nemulţumiţi de salariile mari ale angajaţilor fondului, care s-au ridicat, tot în 2009, la 32,6 miliarde de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite