Grevele din Aviaţie „îngheaţă“ Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unu din două zboruri care decolează de pe Aeroportul Orly va fi afectat de hotărârea sindicaliştilor de a-şi înceta activitatea. Controlorii de trafic aerian din Franţa protestează faţă de planul de unificare a autorităţilor aviatice naţionale într-o singură instituţie europenă.

În plin sezon turistic, spaţiul aerian fracez a fost blocat o zi întreagă de greva controlorilor. Aceştia se tem că, dacă planurile Comisiei Europene de a crea o agenţie unică de control a spaţiului aerian se materializează, îşi vor pierde locurile de muncă şi beneficiile. Direcţia Generală a Aviaţiei Civile din Franţa a cerut companiilor aeriene, printr-un comunicat emis luni, să anuleze între 20% şi 50% din zborurile programate miercuri.

Astfel, cel mai mare operator aerian francez, Air France, a anulat până la jumătate din cursele programate să decoleze ieri. În principalul aeroport din Paris, Charles de Gaulle, traficul aerian va fi afectat în proporţie de 20%. Totodată, compania a adăugat că va menţine în totalitate zborurile pe distanţe lungi şi 80% din cele pe distanţe medii, numai Aeroportul Orly fiind afectat în proporţie de 50%.

„Nu putem exclude varianta anulării unor curse chiar în ziua de miercuri, precum şi unele întârzieri", a declarat operatorul, citat de Reuters.

În urmă cu doi ani, Franţa a semnat un acord pentru unirea spaţiului aerian naţional cu cele din Germania, Elveţia, Belgia, Olanda şi Luxemburg pentru a crea Blocul Funcţional al Spaţiului Aerian din Europa Centrală (FABEC), considerat primul pas în realizarea proiectului „Cerul European Unic", despre care forurile europene discută încă din 1960.

Scopurile acestui sistem sunt o gestionare mai bună a orarelor de zbor şi economisirea combustibililor prin introducerea mai multor curse directe pe teritoriul Europei.

FABEC ar urma să acopere o suprafaţă de peste 1,7 milioane de kilometri pătraţi, facilitând atât zborurile comerciale cât şi pe cele militare.

CONFLICTE VECHI

Dacă planul de elaborare a sistemului aerian european se va concretiza, controlorii îşi vor pierde statutul de funcţionari publici. Astfel, Confederaţia Generală a Muncii, cel mai mare sindicat din Franţa, s-a aliat cu alte patru organizaţii sindicale pentru a mări impactul grevei de ieri, declarând că reorganizarea va „avea consecinţe sociale majore", potrivit site-ului oficial al sindicatului.

Nu este prima dată când controlorii de trafic aerian francezi recurg la această măsură, având acelaşi motiv. După zece ani fără greve, în 2000, funcţionarii din aviaţie şi-au încetat activitatea pentru 24 de ore, forţând peste 90% din cursele din Franţa să rămână la sol. Mai mult, instituţiile naţionale au refuzat să autorizeze zboruri din ţările vecine către statul francez.

Greva este „inacceptabilă"

Potrivit datelor Confederaţiei Generale a Muncii, jumătate dintre controlorii de trafic aerian şi-au sistat ieri activitatea, dând peste cap planurile turiştilor. Luc Chatel, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, a declarat că greva este „inacceptabilă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite