Grecia vrea să strângă peste trei miliarde de euro prin vânzarea de titluri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia vrea să strângă cel puţin trei miliarde euro prin vânzarea de obligaţiuni guvernamentale cu maturitatea la 5 sau 10 ani, în viitorul apropiat, a declarat, astăzi, şeful agenţiei elene de administrare a datoriilor de stat, Spyros Papanicolaou, citat de Bloomberg.

Guvernul grec nu are planuri imediate de a împrumuta bani prin plasamente private, iar băncile care vor participa la vânzarea de titluri de stat nu au fost încă selectate, a afrimat Papanicolaou. Totodată, George Provopoulos, guvernatorul băncii central elene a declarat că problemele financiare şi fiscale ale statului pot fi rezolvate mult mai rapid şi mai uşor dacă ţara continuă să fie un membru al zonei euro.

O nouă monedă ar conduce la creşterea costurilor importurilor, propulsând astfel inflaţia şi dobânzile, şi ar majora totodată costurile legate de datoria de stat, consideră el.

Problemele Greciei au contribuit în ultimele săptămâni la factorii care au determinat deprecierea euro în raport cu dolarul.

Pe de altă parte, oficialii Fondul Monetar Internaţional (FMI) au declarat, ieri, că nu se aşteaptă ca Grecia să ceară ajutorul financiar al FMI, dar va ajuta autorităţile de la Atena să implementeze programul de reducere a deficitului bugetar.

Discuţiile cu Grecia au vizat „chestiuni tehnice unde putem să oferim sfaturi despre cum pot autorităţile să implementeze cel mai bine programul de stabilizare, o problemă a lor şi a Uniunii Europene", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al FMI, Caroline Atkinson.

Deficitul bugetar foarte mare, de 12,7% de anul trecut, şi datoria publică de peste 120% din PIB au determinat speculaţii din partea investitorilor că statul elen ar putea avea nevoie de sprijin financiar din partea Uniunii Europene sau a FMI pentru a evita intrarea în faliment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite