Grecia se va confrunta cu proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îngheţarea salariilor şi majorarea vârstei de pensionare au enervat sindicatele. Uniunea Europeană, Banca Central Europeană, sau FMI ar putea interveni pentru susţinerea Greciei în zona euro.

Comisia Euopeană cere miniştrilor de finanţe din UE să susţină planul de măsuri propus de guvernul Greciei pentru reducerea celui mai mare deficit bugetar din Europa, ca urmare a angajamentelor premierului George Papandreou de a îngheţa salariile. „Grecia este vizată de un atac speculativ, care vizează euro", a afirmat Papandreou într-un discurs televizat.

„Este datoria noastră naţională să salvăm ţara care se află pe marginea prăpastiei", a subliniat el. Papandreou a anunţat creştere accizelor pentru carburanţi, care vor majora imediat veniturile bugetului de stat şi modificarea sistemului de impozitare a veniturilor care va viza scumpirea taxelor pentru cei mai avuţi, care să susţină protecţia socială pentru categoriile defavorizate. El a mai spus că este timpul „deciziilor curajoase", şi ca alte state membre UE, în Grecia să fie majorată vârsta de pensionare.

Măsurile anunţate de Papandreou, contravin promisiunilor făcute în campania electorală din toamna anului trecut. Sindicatele au ameninţat cu manifestări de amploare pe 10 februrie împotriva reducerii cheltuielilor publice. Comisia a atenţionat executivul de la Atena că trebuie să întărească măsurile pentru reducerea deficitului bugetar. Planul propus de Papandreou vizează reducerea cheltuielilor şi majorarea veniturilor bugetare cu 10 miliarde de euro în acest an. Însă programul anunţat pentru următorii trei ani este în opinia Comisiei „fezabil dar comportă riscuri", a declarat Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite