Grecia se adânceşte în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce alte state europene au anunţat creşteri economice, Grecia nu dă semne de revenire, afectată de măsurile de austeritate implementate de Guvernul de la Atena.

Produsul Intern Brut s-a contractat în intervalul aprilie-iunie cu 1,5%, comparativ cu primul trimestru al anului, când scăderea a fost de 0,8%. Rata şomajului în statul elen a continua să crească, ajungând, în mai, la 12%, în creştere cu 0,1% faţă de aprilie.

„Ne aşteptam ca măsurile impuse de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană  să afecteze substanţial economia, aşa că aceste cifre nu reprezintă o surpriză, chiar dacă sunt puţin mai mari decât anticipam", a declarat Diego Iscaro, economist-senior la IHS Global Insight, citat de „The Wall Street Journal".

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât, în 2009, economia Greciei a suferit o contracţie de 2%. Pentru 2010, guvernul anticipează o scădere de 4%.

„Impactul total al măsurilor (de austeritate) va fi resimţit cu precădere în cel de-al treilea trimestru, aşa că ne aşteptăm la o contracţie de 3,6-3,8% pentru întregul an", a declarat Nick Magginas, economist-senior la Banca Naţională a Greciei.

În acest context, rata şomajului se va majora, terminarea sezonului estival ducând la pierderea a numeroase locuri de muncă. Comisia Europeană a estimat procentul şomerilor greci va atinge 11,8% în acest an, crescând până la 13,2% în 2011, tendinţă ce se va menţine şi în 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite