Grecia ar putea primi sprijin financiar din partea CE şi de la mai multe state din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe guverne din zona euro, printre care cele ale Franţei şi Germaniei, şi autorităţile Comisiei Europene analizează posibilitatea înfiinţării unui mecanism de sprijin financiar pentru Grecia, stat confruntat cu grave probleme legate de datorii, potrivit publicaţiei Le Monde.

"Statele din zona euro intenţionează să intervină, pentru ca ţara să evite un naufragiu bugetar", se arată într-un articol al publicaţiei franceze.

Intervenţia este condiţionată de angajamentul guvernului elen de a depune mai mult efort pentru rezolvarea problemei finanţelor publice.

În principiu, tratatele europene exclud posibilitatea salvării fianciare a unei ţări din zona euro. Statele pot acorda însă, voluntar, împrumuturi bilaterale, iar alocarea fondurilor structurale destinate Greciei ar putea fi grăbită, notează Le Monde.

Comisia Europeană va anunţa pe 3 februarie o decizie referitoare la programul de stabilizare prezentat la mijlocul lunii ianuarie de guvernul elen.

Datoria de stat a Greciei este echivalentă cu peste 120% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel care a determinat agenţiile de evaluare financiară să reducă ratingul ţării, situaţie care a dus la speculaţii în piaţă în legătură cu capacitatea statului de a-şi respecta obligaţiile financiare şi de a rămâne în zona euro.

Autorităţile de la Atena au stabilit ca principal obiectiv pentru acest an reducerea deficitului bugetar la 8,7% din PIB, de la 12,7% din PIB în 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite