Grecia ar putea fi iertată de 50% din datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la jumătate din valoarea nominală a datoriei Greciei, de 350 miliarde de euro,  ar putea fi ştearsă, afirmă surse din G20. FMI şi UE vor mai aloca bani, luna viitoare,  pentru a păstra guvernul grec pe linia de plutire, dar acest lucru e privit ca un remediu pe termen scurt, în timp ce liderii europeni întăresc fondul de ajutor al UE ( Mecanismul European de Stabilitate Financiară –MESF).

Guvernele din UE vor construi, în următoarele şase săptămâni, un „scut financiar" pentru a-şi proteja sistemele bancare împotriva intrării în incapacitate de plată a Greciei, un lucru privit acum drept inevitabil, scrie presa occidentală. Liderii finanţelor mondiale au făcut presiuni puternice asupra Europei la reuniunea FMI desfăşurată în acest weekend la Washington pentru ca aceasta să controleze criza financiară care se agravează şi care atrage economia globală către o nouă recesiune.

Efectul de domino

„Pericolul intrării succesive în imposibilitate de plată, al panicii create în rândul clienţilor băncilor şi al riscului catastrofal trebuie eliminate, altfel vor submina toate celelalte eforturi, atât în Europa, cât şi la nivel global", a spus Tim Geithner, secretarul american al Trezoreriei. Oficialii care au participat la reuniunea FMI din acest weekend au sugerat ca MESF să fie suplimentat până la 1,9 mii de miliarde de euro, adică de aproape cinci ori, pentru a convinge pieţele că poate controla impactul destabilizator al intrării Greciei în incapacitate de plată. Geithner şi alţi oficiali au cerut ca MESF să poată susţine operaţiunile Băncii Centrale Europene, prin garantarea unei părţi din pierderile pe care aceasta va fi forţată să le suporte din cauza neplăţii datoriilor suverane. Acest lucru ar putea ridica masiv puterea de cumpărare a Băncii Centrale Europene  şi ar putea-o ajuta să tempereze criza de după intrarea Greciei în incapacitate de plată. SUA şi Marea Britanie cred că Europa trebuie să depună eforturi masive pentru a preveni un efect de domino, după căderea Greciei, care ar putea atrage şi alţi membri vulnerabili ai eurozonei, cum ar fi Portugalia, Italia şi Spania.

Totuşi, miniştrii nu doresc să recunoască public că intrarea Greciei în incapacitate de plată este inevitabilă. Guvernul de la Atena a decis, săptămâna trecută, să taie pensiile şi salariile angajaţilor la stat, în vederea calificării pentru a şasea tranşă de împrumut extern. Pensiile mai mari de 1.200 de euro pe lună vor fi tăiate cu 20%, iar pensiile plătite celor cu vârste mai mici de 55 de ani vor fi reduse cu 40%, dar numai sumele care depăşesc 1.000 de euro pe lună. Circa 30.000 de angajaţi din sistemul de stat vor fi trecuţi într-un sistem „de rezervă", cu salarii reduse, pentru a tăia cheltuielile în acest an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite