UPDATE Grecia, primul pas spre împrumutul extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că Grecia va obţine ajutor extern suficient de repede pentru a nu intra în default (incapacitate de plată), însă Germania nu vrea să acorde ajutoare financiare statului elen înainte ca acesta să prezinte un program credibil de restructurare a deficitului bugetar.

UPDATE

Germania refuză să ajute Grecia înainte ca Atena să prezinte un plan de restructurare a deficitului

Autorităţile de la Berlin refuză să acorde ajutoare financiare Greciei înainte ca statul elen să prezinte un program credibil de restructurare a deficitului bugetar, potrivit ministrului german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, citat de AFP.  "Promisiunile de ajutor premature nu vor duce la eliminarea presiunilor exercitate asupra Greciei. Înainte de toate, bugetul elen trebuie consolidat", a declarat Westerwelle.

Discuţiile dintre guvernul elen şi reprezentanţii UE şi FMI au decurs bine, a afirmat duminică George Papaconstantinou, Ministrul elen al Finanţelor, arătându-se încrezător că Grecia va obţine, în luna mai, ajutorul extern necesar finanţării datoriei de stat uriaşe. El a transmis totodată un avertisment investitorilor care au pariat în ultimele luni pe default-ul Greciei: "Tot ceea ce pot spune este că vor pierde", a arătat el.


Grecia, cel mai mare deficit din UE


Confruntat cu datorii uriaşe (de circa 120% faţă de PIB) şi cu cel mai mare deficit din UE (13,6% din PIB în 2009), guvernul elen a cedat vineri presiunilor de pe pieţele financiare şi a solicitat oficial ajutor extern, declanşând prima procedură de "bailout" pentru un stat din zona euro. Atena a anunţat deja măsuri de austeritate în valoare de miliarde de euro, inclusiv majorări de taxe şi reducerea salariilor din sectorul public, care au declanşat proteste violente şi greve.


Statul elen trebuie să obţină ajutor extern până pe 19 mai, când trebuie să se achite de o serie de datorii ajunse la scadenţă.


Papaconstantinou a minimalizat temerile legate de posibilitatea ca Germania, care se pregăteşte de alegeri regionale pentru începutul lunii mai, ar putea bloca acordul de ajutor destinat Greciei, extrem de nepopular printre germani. Oficialul elen a arătat că, chiar şi în lipsa aprobării parlamentare necesară în unele state membre, Grecia ar încasa totuşi sprijinul de la FMI şi împrumuturi de la ţările din zona euro care au avizat iniţiativa.


Nu se ştie încă valoarea împrumutului


Fondul Monetar Internaţional (FMI), guvernul elen şi statele zonei euro vor decide în următoarele zile dacă este indicat să dezvăluie valoarea totală a ajutorului pe care Grecia îl va primi în următorii trei ani, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, citat de AFP. "Dacă în final se va conveni că este mai bine să se publice valoarea totală la care va ajunge ajutorul acordat Greciei pe durata a trei ani, noi (statele din zona euro - n.r.) ne vom adapta acestui program", a afirmat Salgado, potrivit Mediafax. Spania deţine, în prezent, preşedinţia Uniunii Europene.

Germania nu vrea să semneze un "cec în alb"


Partenerii europeni ai Greciei au promis statului un ajutor financiar de 30 de miliarde de euro în primul an, care va fi suplimentat cu fonduri de 15 miliarde de euro acordate de FMI.

Comisia Europeană, guvernul elen şi FMI au demarat săptămâna trecută discuţii pentru a decide condiţiile accesării mecanismului de sprijin. Fondul, Grecia şi mai multe state europene vor ca ajutorul să fie acordat rapid, însă Germania este reticentă "în a semna un cec în alb", potrivit autorităţilor de la Berlin. Astfel, preşedintele Bundesbank, Axel Weber, a criticat rolul deţinut de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în planul de salvare a Greciei, considerând că angajamentul instituţiei financiare internaţionale de a acorda un împrumut în euro reprezintă o forţare a regulilor, potrivit AFP. Acesta a spus că Fondul trebuie să se concentreze în special pe rolul de a cere reducerea datoriilor publice şi deficitelor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite