Grecia nu va mai primi bani până la revenirea reformelor pe drumul corect, iar Germania refuză chiar să mai trimită experţi fiscali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia nu va mai primi noi tranşe de ajutor până ce miniştrii din zona euro nu vor constata că statul elen respectă condiţiile programului de salvare, a declarat vineri un oficial din zona euro, relatează publicaţia Kathimerini.

"Nu vor avea loc plăţi către Grecia până ce Eurogroup nu va stabili că programul a revenit pe direcţia corectă", a spus oficialul.

Înainte de alegerile parlamentare din Grecia, guvernul anterior a indicat că rezervele de bani ale ţării se vor epuiza până la sfârşitul lunii iulie.

Grecia urmează să primească în curând o tranşă de 1 miliard de euro, în cadrul programului de ajutor convenit cu troica formată din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile elene au recunoscut joi că au avut loc unele derapaje în aplicarea măsurilor de reducere a cheltuielilor şi a reformelor cerute de creditorii internaţionali în schimbul salvării ţării de la faliment şi au încercat să convingă reprezentanţii troicii că Grecia are nevoie de concesii.

Economia elenă este în al cincilea an de recesiune, aproape unul din patru greci nu are un loc de muncă, iar guvernul susţine că austeritatea a devenit de nesuportat.

Fără următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro din fondurile de salvare, Grecia riscă să rămână fără bani în câteva săptămâni.

De ce renunţă Germania să mai trimită în Grecia experţi fiscali

Pe de altă parte, Germania a renunţat la un plan de a trimite în Grecia experţi în colectarea taxelor care să ajute autorităţile elene să combată evaziunea. Asta pentru că oficialii de la Atena nu au fost interesaţi de propunere, potrivit cotidianului Bild, care citează surse guvernamentale.

Oficialii eleni nu au fost interesaţi şi au considerat trimiterea unor agenţi fiscali drept un amestec în afacerile interne ale ţării, notează publicaţia, citată de Bloomberg.

Financial Times informa la sfârşitul lunii februarie că autorităţile germane au recrutat circa 160 de voluntari experţi în colectarea taxelor, care să meargă în Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii, în timp ce presa elenă scria despre "o forţă de asalt formată din colectori de taxe germani".

Cei aproximativ 160 de experţi ar fi trbuit să se deplaseze în Grecia în cadrul unei iniţiative a UE şi FMI pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare a taxelor.

Autorităţile elene au anunţat recent că Ministerul de Finanţe nu a putut colecta penalităţi de 12,6 miliarde de euro la taxele restante, sumă echivalentă cu 6,2% din PIB, ca urmare a numărului prea redus de angajaţi şi a lipsei aplicaţiilor electronice. Penalităţile au fost impuse prin decizia justiţiei elene, după ce au fost contestate în instanţă.

Statul a reuşit să încaseze penalităţi de numai 630 de milioane de euro, mai puţin de 5% din totalul de 13,2 miliarde de euro avizat în justiţie, în parte din cauza deficitului de personal rezultat în urma reducerii numărului de angajaţi prin plecări voluntare şi retrageri, dar şi a absenţei aplicaţiilor electronice. În prezent, justiţia elenă are de soluţionat peste 180.000 de procese legate de taxe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite