Grecia a amendat de 150 milioane de euro, dar a încasat doar 10 milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile fiscale din Grecia au aplicat de la începutul anului 2010 amenzi în valoare de 150 de milioane de euro pentru evaziune, din care au încasat însă doar 10 milioane de euro.

În atenţia instituţiei se află declaraţii false de venituri, facturi false, neplata TVA sau a impozitelor datorate, dar şi depozite bancare cu sume considerabile, care nu au fost incluse în veniturile declarate.

"Până acum am trimis băncilor 4.000 de solicitări pentru informaţii referitoare la conturi ale unor persoane care deţin vile sau maşini de lux dar care declară venituri minime", a arătat şeful autorităţii fiscale, Nikos Lekkas.

Suma încasată este infimă în raport cu sumele necesare funcţionării statului, încorsetat de datorii, care sunt de ordinul miliardelor de euro lunar. Oficialul elen a arătat că deţinători de astfel de bunuri nu au declarat decât venituri de 50.000 de euro pe an.

Agricultori cu Ferrari şi Porsche

Lekkas a dat ca exemplu o persoană încadrată ca agricultor care a declarat timp de un deceniu venituri de 10.000 de euro pe an, dar circulă în Ferrari şi Porsche şi deţine 11 milioane de euro în contul său bancar, ocupându-se cu cămătăria.

Poliţia financiară desfăşoară o campanie şi împotriva companiilor offshone care deţin proprietăţi imobiliare în Grecia.

Majoritatea sunt în staţiuni, precum Porto Heli, din estul regiunii Peloponez, unde au fost numărate 170 de proprietăţi, sau lângă Salonic, în nord, unde au fost identificate 14 firme offshore care datorează statului 16 milioane de euro.

Autorităţile elene au lansat un control serios al acestor firme după adoptarea în 2010 a unei legi care a majorat impozitul imobiliar pentru companiile offshore de la 3% la 15%.

Reforma dă posibilitatea ca acest impozit să fie evitat dacă firmele offshore transferă imobilul unei persoane fizice, obiectivul autorităţilor fiind să controleze veniturile persoanelor anchetate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite