VIDEO Grecia: alte tăieri, noi proteste violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul de la Atena a promulgat ieri o lege care prevede reducerea salariilor bugetarilor. Aceştia au răspuns imediat, blocând transporturile publice. Protestatarii au incendiat ieri mai multe maşini şi un hotel din centrul Atenei, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi grenade percutante.

Legea aprobată ieri de parlamentul elen i-a scos iar pe greci în stradă. Aceasta prevede o diminuare cu 10% a salariilor acelor angajaţi din transporturile publice care câştigă peste 1.800 de euro lunar. Practic, vor fi afectaţi 89% din angajaţii companiilor de stat. După ce şi aceste prevederi vor intra în vigoare, scăderea totală a salariilor din acest sector va ajunge până la 50%.

„În ceea ce priveşte salariile, ne întoarcem la nivelul de-acum 20 de ani", a declarat Stamatis Klapsis, cetăţean elen în vârstă de 52 de ani, citat de „Bloomberg". 

Controlorii de trafic aerian au reacţionat imediat şi toate zborurile care pleacă sau ajung în Aeroportul Internaţional din Atena au fost anulate. Mai mult, traficul naval şi cel feroviar au fost şi ele suspendate. Ministerele, instituţiile guvernamentale locale, tribunalele şi şcolile au fost închise, iar spitalele au funcţionat cu personal redus.

A şaptea grevă naţională din 2010

Dentiştii, farmaciştii, şoferii de taxi şi jurnaliştii s-au alăturat protestelor. Magazinele din centrul Atenei şi-au suspendat activitatea,
temându-se de mulţimea care a scandat lozinci precum „Ei vorbesc de profit şi pierderi, noi vorbim de costuri umane" şi „Plutocraţia (n.n.- bogaţii care deţin puterea)  ar trebui să plătească pentru criză". Este a şaptea oară în acest an când sindicatele se unesc într-o grevă naţională.

„Am observat o participare universală la grevă şi suntem mulţumiţi de numărul protestatarilor", a declarat Stathis Anestis, oficial al GSEE, cel mai mare sindicat al lucrătorilor din sectorul privat. „Vom continua protestele cu intenţia de a inversa aceste măsuri", a adăugat acesta, citat de „The Wall Street Journal".

Legea aprobată ieri de guvernul socialist (condus de premierul George Papandreou) şi de parlament prin proceduri accelerate a fost amplu criticată de opoziţie şi de cetăţeni, care susţin laolaltă că noile măsuri sunt de fapt încă o serie de condiţii impuse de către FMI şi UE.

„Acum avem un inamic comun, adică oricine este membru al guvernului, al Fondului Monetar Internaţional sau al Uniunii Europene", a mai spus Klapsis. FMI „pe unde trece, lasă în urmă numai pământ pârjolit, la fel ca focul. Ei nu lasă nimic în urmă", a adăugat el.

Nimeni nu scapă de reduceri

Pentru că sub incidenţa legii aprobate ieri intră numai companiile nelistate la burse, Guvernul elen se va folosi de participaţiile deţinute de stat la mai multe companii listate pentru a se asigura că şi acestea aplică noile tăieri salariale, a declarat George Papaconstantinou, ministrul de Finanţe al Greciei. Practic, statul se va folosi de drepturile pe care le are ca acţionar al acestor companii atunci când va negocia nivelul salariilor.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor din Grecia, cele mai neprofitabile 11 companii de stat au avut, în 2009, pierderi în valoare de 1,7 miliarde de euro, în timp ce salariile angajaţilor acestora s-au ridicat la 1,2 miliarde de euro. Legea prevede şi liberaizarea pieţei de muncă, precum şi tăierea cheltuielilor companiilor de stat.

Săptămâna viitoare, parlamentul elen va vota şi bugetul pentru 2011, care prevede tăieri drastice în vederea reducerii deficitului bugetar la 7,4% din Produsul Intern Brut, de la aproximativ 9,4% din PIB în 2010.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi (ieri - n.r.) este un avertisment pentru ce se va întâmpla după Sărbători. "
Ilas Iliopoulos
lider de sindicat

DATORII URIAŞE

În primavară, datoria publică a Greciei se ridica la 115% din PIB. FMI şi UE au aprobat, în mai, un pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, în valoare de 110 miliarde de euro. La sfârşitul lunii septembrie, datoria publică a ţării ajungea la 127,8% din PIB (280 de miliarde de euro), potrivit „The Economist".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite