Grecia, Spania şi Turcia, destinaţiile favorite ale românilor în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

începând cu primele zile ale lunii iunie. Ziarul Adevărul a realizat un top al celor mai "bătătorite" rute pe care vor apuca turiştii pentru petrecerea vacanţei, apelând la cursele charter.

începând cu primele zile ale lunii iunie. Ziarul Adevărul a realizat un top al celor mai "bătătorite" rute pe care vor apuca turiştii pentru petrecerea vacanţei, apelând la cursele charter. Poziţiile au fost stabilite pe baza anunţurilor făcute de tour-operatori în cadrul Târgului Naţional de Turism, pentru perioada 1 iunie - 1 octombrie 2006.

Grecia se află în vârful clasamentului
Dacă e vara anului 2006, atunci câştigătoare este Grecia. Cel puţin aşa previzionează majoritatea reprezentanţilor agenţiilor de turism care organizează curse charter cu avionul către destinaţii externe. Între 2.500 şi 3.000 de călători sunt aşteptaţi să zboare săptămânal spre Creta, Rhodos şi Halkidiki. Poziţia secundă este ocupată anul acesta de Spania, care a detronat Turcia în preferinţele turiştilor români. Nu numai modul în care autorităţile turce au gestionat problema gripei aviare îi ţine departe pe români în 2006 de Turcia, dar şi ameninţările teroriste. De aici a câştigat Spania, care, în această vară, va primi între 1.200 şi 1.600 de turişti/săptămână. Agenţiile de turism spun că staţiunile iberice cele mai căutate unde există astfel de zboruri vor fi Costa del Sol, Palma de Mallorca, Costa Brava şi Costa Maresme. Poziţia cu numărul trei este ocupată de Turcia, cu 800 - 1.000 de călători/săptămână. În privinţa destinaţiilor de vacanţă cele mai căutate, tour-operatorii pariază din vară până în toamnă pe Antalia, Bodrum, Marmaris şi Kusadasi. Din 2006 sunt tot mai mulţi cei care aleg să-şi petreacă vacanţa în Malta, cu numărul patru în clasamentul destinaţiilor de vacanţă (300 - 450 turişti români/săptămână). Preţurile de aici sunt din ce în ce mai atractive şi mulţi o găsesc drept o destinaţie exotică. Exact aceleaşi motive atrag românii şi în Egipt. Aici se mai adaugă însă şi numărul impresionant de obiective istorice care pot fi vizitate. Egiptul se află pe ultima poziţie în clasamentul destinaţiilor de vacanţă apreciate de români.
În 2006, aici sunt aşteptaţi să aterizeze între 150 şi 300 de români în fiecare săptămână, la Hurgada şi Sharm El Sheik.

SPUNE-MI CU CE CALATORESTI, CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Reprezentanţii agenţiilor de turism au realizat şi un profil al turistului autohton care călătoreşte cu avionul, respectiv cu autocarul. Ciprian Enea, consultant marketing&PR turism, a schiţat câteva linii ale celor două portrete.

Cine călătoreşte cu avionul
Turiştii care călătoresc cu avionul sunt dispuşi să investească între 350 şi 800 de euro într-un pachet turistic, fiind mai degrabă persoane care nu au mult timp liber. Aceştia petrec, de regulă, una sau două vacanţe în afara ţării, de maximum o săptămână, însă mai au ocazia de a mai ieşi din ţară de două până la patru ori pe an, de obicei în weekend. Turiştii care zboară cu avionul până la destinaţia de vacanţă sunt mai puţin interesaţi de vizitarea unor obiective turistice. Ei îşi doresc, în schimb, restaurante selecte şi magazine pentru shopping de calitate.

Cine călătoreşte cu autocarul
Turiştii care aleg varianta transportului cu autocarul investesc, în general, în pachetul de vacanţă sume cuprinse între 180 şi 300 euro şi au încă pe atât la dispoziţie, bani de buzunar. Ei pleacă în străinătate, de regulă, de maximum două ori pe an şi sunt mai degrabă adepţii vacanţelor lungi (9-14 zile, cu tot cu drumul). Aceştia se îndreaptă către un litoral cât mai asemănător cu cel românesc, se bucură să-şi petreacă vacanţa alături de conaţionali şi frecventează restaurante cu meniuri în limba română. Nu cumpără obiecte scumpe din vacanţă, ci mici suveniruri tradiţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite