Gospodăria ţărănească scapă impozitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare parte din banii care intră în bugetul unei gospodării agricole sunt asiguraţi prin autofinanţare. ţăranii reuşesc să-şi rotunjească veniturile lunare vânzând produse agroalimentare,

Mare parte din banii care intră în bugetul unei gospodării agricole sunt asiguraţi prin autofinanţare. ţăranii reuşesc să-şi rotunjească veniturile lunare vânzând produse agroalimentare, animale şi păsări.
O statistică recentă elaborată de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că o gospodărie ţărănească realizează venituri medii lunare de aproximativ 255 RON. Din această sumă, aproape 180 RON sunt câştigaţi din vânzarea produselor agroalimentare, animale şi păsări. Dumitru Manole, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Privaţi (AAP), crede că suma este mică, chiar şi în condiţiile în care se referă la veniturile fiscalizate. "Consumul de produse alimentare din producţia proprie şi al celor primite de la familia lărgită este una dintre modalităţile de acoperire a nevoilor de consum ale gospodăriilor", ne-a declarat preşedintele AAP. Potrivit aceleiaşi statistici, în trimestrul al treilea al anului trecut s-a înregistrat o scădere a veniturilor agricultorilor faţă de cele trei luni anterioare cu aproximativ 50 RON. Diferenţa este pusă de specialist pe seama sumelor câştigate din vânzarea şi arendarea unor terenuri. "Lumea satului este îmbătrânită. Or, cei mai mulţi dintre agricultorii de peste 65 de ani trăiesc din aceşti bani", spune Manole.
Banii din gospodărie, mai mulţi decât în statistici
Veniturile reale sunt semnificativ mai mari dacă se ţine cont numai de producţia de rachiu din gospodăria ţărănească. Datele Patronatului Industriei Alcoolului indică un număr de aproximativ 10.000 de cazane de ţuică nefiscalizate care alimentează economia "gri". Potrivit legii, agricultorul poate să producă 50 de litri de rachiu/an fără să plătească acciză şi impozit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite