Previunile deloc optimiste ale economiştilor Goldman Sachs pentru 2012 şi 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre economiştii uneia dintre cele mai mari bănci din lume, Goldman Sachs - Francesco Garzarelli (Londra) şi Dominic Wilson (New York), au stabilit previziunile pentru 2012 şi 2013. Acestea sunt însă departe de a fi optimiste.

1. Ţările dezvoltate vor avea parte de o creştere economică lentă. Cei doi economişti spun că politicile de austeritate vor determina chiar o creştere negativă în unele ţări. Sectorul privat va continua să-şi reducă gradul de îndatorare, cu agravarea crizei bancare, rata somajului va spori.

2. Ţările emergente vor fi protejate. Inflaţia va încetini în aceste state, iar politicile economice pe care le-au adoptat le va permite să reziste.

3. Criză în continuare în Europa. Va rămâne elemental de frânare a creşterii economice în următorii 2 ani, iar PIB-ul mondial va scădea cu 20 de puncte de bază, adică va fi 3,2% în 2012.

4. PIB-ul Europei va scădea cu 0,5%, potrivit Goldman Sachs, în ultimul trimestru al acestui an, pentru ca în 2012 contracţia să fie de aproximativ 0,8%. Recesiunea care va rezulta va fi comparabilă cu cea din 1992-1993. În 2013, Europa va creşte cu 0,7%. Marea Britanie, ţările Scandinave şi anumite state din Europa centrală şi de est vor cunoaşte o recesiune moderată.

5. Un an dificil pentru pieţele de acţiuni. Indicii Tokyo Topix, Stoxx Europe 600 şli MSCI AC Asia Pacific, cu excepţia Japoniei, vor scădea, iar Europa va avea cel mai mult de suferit, cu un regres de 16%.

6. Acţiunile de pe pieţe asiatice se vor menţine cel mai bine. Acestea vor marca un avans de 14% până la sfârşitul anului viitor. Randamentele pe acţiune ar ajunge la 5,6% în 2012 şi de 12% în 2013.

7. Dobânzile datoriilor suverane vor creşte uşor. Dobânda titlurilor pe 10 ani emise de Trezoreria americană vor rămâne sub 2%, pentru a trece la 3,3% spre sfârşitul anului 2013.

8. Dolarul rămâne vulnerabil la mişcările valutare. Internaţionalizarea portofoliilor investitorilor va avea un efect negativ pentru moneda americană. Politicile internaţionale vor favoriza valutele ţărilor asiatice, precum China şi India.

9. Petrolul va atinge noi preţuri record. Dificultăţile producătorilor de a-şi spori producţia de petrol va crea tensiuni.

10. Politicienii vor lua decizii excepţionale. Cei doi economişti ai Goldman Sachs cred că ţările dezvoltate vor fi obligate la noi măsuri excepţionale, cu o continuare a programelor de reducere de cheltuieli în Statele Unite, Marea Britanie şi cu o intervenţie în politica monetară elvetiană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite