Goana după aur: Germania şi Elveţia se tem că aurul lor ar fi dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania ar putea cere un audit al rezervelor de aur depozitate la Frankfurt, Paris, Londra şi la Federal Reserve Bank din New York; iar elveţienii vor avea un referendum pentru aducerea acasă a rezervelor de aur aflate în seif-urile marilor instituţii de depozitare. Aceste informaţii arată că printre mai marii lumii a început să se insiuneze tot mai serios ideea că aurul ţărilor lor ar putea de fapt să nu mai existe. 

Anul trecut, când fostul şef al Fondului Monetar Internaţional a fost arestat la New York, sub acuzaţia de viol, au apărut o serie de ştiri potrivit cărora la baza reţinerii sale de către agenţii SUA s-ar fi aflat în realitate faptul că acesta intrase în posesia unor informaţii ce dovedeau că la Ford Knox nu se mai află de fapt nici un gram de aur. Fort Knox este unul dintre depozitele Rezervei Federale, în care ar trebui să se afle şi aurul cu care membrii Fondului Monetar Internaţional au contribuit la înfiinţarea acestei instituţii.

Citeşte aici despre secretele din spatele arestării lui Dominique Strauss-Kahn

Zvonurile privind dispariţia aurului de la Fort Knox au fost tratate atunci drept „teorii conspiraţioniste”. Ulterior însă, decizia preşedintelui Hugo Chavez de a aduce aurul pe care Venezuela îl ţinea în depozitele London Bullion Market Asociation, a readus în prim-planul atenţiei publice dezbaterea privind cantitatea de aur existentă în realitate în buncărele instituţiilor depozitare.
Discuţiile pe această temă s-au stins însă repede, sub avalanşa de ştiri şi informaţii născute din agitatul proces de negociere a salvării Greciei de la faliment.

Citeşte aici despre cum ar putea fi utilizat aurul ca şi garanţie pentru emiterea de obligaţiuni de către statele PIIGS

Acum a venit rândul Germaniei să se îngrijoreze cu privire la soarta rezervelor de aur deţinute la marile instituţii de depozitare. Potrivit cotidianului german Bild Germania ar putea cere un audit al rezervelor de aur depozitate la Frankfurt, Paris, Londra şi la Federal Reserve Bank din New York, în condiţiile în care 60% din totalul rezervelor sunt plasate peste hotare, cea mai mare parte la New York.

Şi asta nu este tot! Elveţia ar putea cere şi ea repatrierea rezervelor de aur. Patru membri ai parlamentului elveţian au cerut un referendum în care populaţia să se pronunţe în privinţa a trei propuneri: păstrarea aurului elveţian în Elveţia, interzicerea vânzărilor de aur de către banca centrală a Elveţiei, şi păstrarea a cel puţin 20% din rezervele valutare ale Elveţiei în aur.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite