Un gigant energetic ia naştere în Oltenia şi va fi gata la primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei complexuri energetice din Oltenia şi minele de lignit vor forma, din primăvara anului viitor, al doilea mare producător de energie din România.

Complexul energetic care va fi înfiinţat în Oltenia prin fuziunea termocentralelor cu minele de lignit din zonă va fi funcţional în martie-aprilie anul viitor, estimează oficialii Ministerului Economiei. Directorii celor patru unităţi care vor face parte din acest colos - complexurile Craiova, Turceni şi Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) - au semnat vineri, la Târgu-Jiu, un acord de fuziune.

„După înregistrarea la Registrul Comerţului, compania va fi al doilea mare producător de energie electrică din România, după Hidroelectrica, cu o cotă de piaţă de 30% din producţia totală de energie electrică din România. Vorbim de o viitoare companie cu o cifră de afaceri anuală de 900 de milioane de euro, cu 18.000 - 19.000 de angajaţi", a declarat Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Eonomiei. Mai mult, în această perioadă de secetă, când Hidroelectrica şi-a redus producţia, cele trei complexuri au devenit, împreună, principalii producători de electricitate din ţară, cu o cotă cumulată de aproape 40%.

FMI a vrut mineri privaţi

Ministerul va angaja un consultant care se va ocupa de partea juridică şi financiară a fuziunii, iar Stafie a menţionat că noua conducere va fi stabilită împreună cu acest consultant.

Cel care a fost desemnat să se ocupe de înfiinţarea noii companii integrate este Constantin Bălăşoiu, actualul şef al complexului Craiova. Numele lui Bălăşoiu la şefia noii companii a fost vehiculat încă din iarnă, de când s-a născut ideea societăţii integrate. Surse din domeniu au declarat, în vară, pentru „Adevărul" că Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la complexuri, a fost de acord cu înfiinţarea noului gigant numai cu condiţia implementării unui management privat.

În cadrul vizitei din aceste zile de la Bucureşti, delegaţia FMI a avut pe lista de cerinţe privatizarea pachetului majoritar de acţiuni la noul complex din Oltenia şi la cele trei distribuţii de energie ale Electrica, însă, potrivit unor surse guvernamentale, Executivul s-a opus, întrucât acestea se numără printre cele mai viabile societăţi pe care le mai are statul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite