Gigantul E.ON iese de pe piaţa din Bulgaria. Ce se va întâmpla cu divizia din România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul german E.ON a decis să-şi vândă divizia de electricitate pe care o deţine în Bulgaria către compania cehă Energo Pro, pentru 133 milioane de euro, motivul fiind, potrivit analiştilor bulgari, reglementarea excesivă a pieţei şi atacurile politice, relatează Novinite.

E.ON Bulgaria operează reţeaua de energie electrică din nord-centrul şi nord-estul Bulgariei.

Grupul energetic german intenţionează să renunţe până în 2013 la active în valoare de 15 miliarde de euro la nivel mondial, din care a vândut deja operaţiuni de 9 miliarde de euro. De asemenea, compania a anunţat că va concedia 11.000 de angajaţi.

E.ON este puternic afectat[ de decizia Guvernului german de a renunţa la energia nucleară, compania fiind unul dintre principalii operatori din acest domeniu din Germania.

Energo Pro este un producător de electricitate hidro şi din surse regenerabile. Divizia din Bulgaria a companiei operează opt centrale hidroelectrice, fiind cel mai mare producător de astfel de energie din ţară.

Presa din Bulgaria a comentat că retragerea E.ON este motivată atât de noua strategie a grupului german de a restrânge operaţiunile din Europa în favoarea celor din Rusia şi America Latină, cât şi de reglementarea excesivă a pieţei şi amestecul guvernului.

Zvonuri privind retragerea şi din România

În ultima vreme, şi în România au circulat informaţii privind o posibilă retragere a E.ON de pe piaţa locală. Reprezentanţii companiei au precizat că nu comentează astfel de „speculaţii".

Greg Koniezcny, managerul Fondului Proprietatea, a alimentat aceste zvonuri, afirmând că deţine informaţii potrivit cărora se pregăteşte plecarea din România a unui mare distribuitor de energie, însă a refuzat să dea nume.

În ultimii doi ani, reprezentanţii E.ON România au acuzat în repetate rânduri autorităţile române de faptul că nu recunosc adevăratele lor costuri în preţul final reglementat la energie şi gaze.

Ce spun ceilalţi investitori străini din energie

Cehii de la CEZ şi italienii de la Enel au declarat, pentru „Adevărul", că nu iau în calcul un astfel de pas, iar francezii de la GDF Suez au precizat că nu comentează speculaţiile care circulă în piaţă.

E.ON este cel mai mare grup privat de energie din lume. În România, compania a cumpărat, în 2005, filialele Electrica Moldova şi Distrigaz Nord, care activează pe piaţa distribuţiei de energie, respectiv gaze naturale.

Grupul franco-belgian GDF Suez deţine fostul Distrigaz Sud.

CEZ operează reţeaua de distribuţie a electricităţii din Oltenia, iar Enel are în portofoliul aceeaşi activitate în zonele Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite