Giganţii petrolului se bat pe Marea Neagră românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Resursele neexploatate de petrol ale României atrag ca un magnet marile companii ale lumii, care sunt gata să investească la noi miliarde de euro pentru a extrage ţiţei şi gaze.

Este Marea Neagră rezervorul de petrol şi gaze al viitorului? Iată o dilemă unde granzii mondiali ai petrolului pariază sume considerabile. În condiţiile în care rezervele dovedite de petrol ale lumii ne mai ajung doar 50 de ani la producţia actuală, toată lumea se orientează spre zonele necercetate încă. Marea Neagră este una dintre ele şi, până acum, adâncimea ei nu a permis prospecţiuni foarte exacte. Însă echipamentele au evoluat, iar acum apele adânci sunt noua provocare.

Lucrările încep anul viitor

România a câştigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în 2009, o suprafaţă considerabilă a platoului continental, pe care a împărţit-o în cinci perimetre petrolifere, scoase la licitaţie anul trecut de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Două dintre ele au fost adjudecate de ruşii de la Lukoil, în consorţiu cu Vanco International. La finele lunii trecute, prezent la Bucureşti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedinte al Lukoil, a anunţat că ruşii vor investi aici pentru explorări 400 de milioane de dolari în următorii trei ani şi încă 1,5 miliarde de dolari dacă vor găsi petrol şi gaze.

Perimetrele de explorare petrolieră  din Dobrogea şi Marea Neagră

Alte două perimetre dintre cele câştigate la Haga au fost concesionate de compania britanică Melrose Resources, împreună cu Petromar Resources, firmă din grupul Upetrom, deţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu. În urmă cu o săptămână, ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, a scris pe blogul său că Melrose va veni cu 130 de milioane de euro pentru a explora această zonă. „Guvernul a aprobat deja acordurile petroliere semnate de cele două consorţii, iar lucrările vor începe în primul semestru al anului viitor", au declarat reprezentanţii ANRM.

Tot în Marea Neagră, dar într-un perimetru concesionat în anul 2000 de Petrom (Neptun), va investi sume uriaşe gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume. Ei vor aduce în apele româneşti ale Mării Negre până la finele acestui an un vas uriaş, numit Deepwater Champion, construit special pentru a fora în ape adânci de peste 2.000 de metri. Vasul, lung de 230 de metri, a fost adus în aprilie în Marea Neagră şi forează acum în apele turceşti, iar pentru a trece prin Strâmtoarea Bosfor a trebuit dezasamblat.

„Prima sondă de explorare va fi forată la finele acestui an sau la începutul anului viitor şi ne va costa un milion de dolari pe zi. Dacă vom descoperi petrol şi gaze, investiţia pentru extracţia lor va fi între 3 şi 10 miliarde de dolari", a precizat Ian Fischer, şeful operaţiunilor din România ale Exxon.

Un alt căutător de aur negru în Marea Neagră este compania canadiană Sterling Resources (Midia Resources - numele filialei din România). Lucrările au fost blocate în 2009, când o comisie parlamentară a fost desemnată să verifice modul în care compania a obţinut acordurile de explorare. În urmă cu o săptămână, Sterling a anunţat că va relua lucrările şi că va investi aici, împreună cu alte două companii, până la un miliard de dolari.

Primul explorator de gaze neconvenţionale

O apariţie exotică este un alt gigant, Chevron, a doua companie petrolieră americană, care va căuta gaze neconvenţionale (de şist) în Dobrogea. Chevron a câştigat cele trei licenţe tot în cadrul licitaţiei de anul trecut şi va începe lucrările în a doua jumătate a anului viitor.

"Dacă vom descoperi petrol şi gaze în România, investiţia va fi între 3 şi 10 miliarde de dolari."
Ian Fischer
şeful ExxonMobil România

România extrage ţiţei din mare de 25 de ani

Ţara noastră are o tradiţie remarcabilă în sectorul petrolier, fiind prima din lume cu o producţie înregistrată de ţiţei, în anul 1857. Tot atunci a început să funcţioneze şi prima rafinărie din lume, la Ploieşti. Producţia de gaze a demarat în anul 1909.

România a început încă din 1975 să caute ţiţei şi gaze pe platoul continental al Mării Negre, iar prima producţie a fost înregistrată în anul 1987. În prezent, Petrom exploatează două perimetre maritime, care asigură circa 18% din producţia de petrol şi gaze din România a companiei. Rezervele dovedite de petrol ale ţării ne mai ajung încă 15 ani, potrivit ANRM.

15 este numărul de ani în care se vor epuiza rezervele de ţiţei descoperite până acum în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite