Giganţii energetici, gata până la finele acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două companii energetice-gigant vor fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an, susţine noul ministru al Economiei, Ion Ariton. Problemele juridice care au blocat formarea campionilor naţionali vor fi rezolvate printr-o modificare legislativă.

Cele două companii energetice naţionale - care vor include atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare - vor fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an, a declarat noul ministru al Economiei, Ion Ariton, la finele săptămânii trecute, cu ocazia unei vizite de lucru la Buzău.

El a punctat faptul că este adeptul proiectului moştenit de la fostul ministru Adriean Videanu. „Eu consider că aceste două companii sunt utile, le susţin ca şi proiect, pentru că numai aşa vom putea ajunge în zona noastră un competitor important în domeniul energetic. Avem această şansă, poziţia noastră ca şi ţară, poziţia geografică, ne permit acest lucru şi ar fi păcat să nu fim un jucător foarte activ în acest domeniu", a spus Ariton, citat de Agerpres.

Cele două companii, Electra şi Hidroenergetica, ar fi trebuit înfiinţate la 1 iulie, însă demersul a fost blocat de 19 procese, cele mai multe din partea sindicaliştilor care au de recuperat restanţe salariale.

Modificare legislativă

În urmă cu două săptămâni, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica - societatea care va fi nucleul viitoare companii Hidroenergetica - a declarat că Guvernul pregăteşte o modificare legislativă, astfel încât creditorii să nu mai poată bloca un proces de fuziune.

„S-a prezent un anumit punct de vedere la Ministerul Justiţiei pentru o modificare legislativă şi cred că miercuri, în următoarea şedinţă de Guvern, dacă nu săptămâna viitoare, deci în cel mult o săptămână, acest mic diferend va fi rezolvat. Am convingerea că până la 31 decembrie cele două companii vor fi înfiinţate", a mai spus Ariton.

Dacă acest termen va fi depăşit, întregul proces de restructurare a sistemului energetic va trebui regândit, întrucât evaluarea tuturor companiilor a fost realizată în baza rezultatelor obţinute de fiecare dintre ele în anul 2009.

Regretul lui Videanu

În ultima sa conferinţă de presă ca ministru, Adriean Videanu a arătat că cel mai mare regret al său este faptul că giganţii energetici nu au fost înfiinţaţi la timp.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite