Ghişeul unic scapă firmele de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii de firme au la dispoziţie, începând de săptămâna trecută, un portal şi un birou unic de unde pot interacţiona cu instituţiile statului. În loc să meargă la 11 instituţii diferite pentru a completa şi a depune formulare, antreprenorii pot face totul pe internet.

Încă de săptămâna trecută, mai exact din 2 iunie, ghişeul unic pentru IMM-uri a devenit funcţional. Denumit „One Stop Shop", proiectul este aşteptat de mai bine de doi ani de antreprenorii români, care duc adevărate lupte cu birocraţia stufoasă şi pierd foarte mult timp la coadă la ghişeul fiecărei instituţii a statului cu care sunt nevoiţi să interacţioneze.

Implementat de Ministerul Economiei, proiectul-pilot care tocmai s-a finalizat a început în aprilie 2009 şi a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative". Din valoarea totală a proiectului, de 5,17 milioane de lei, 85% sunt bani europeni, iar restul, din bugetul ministerului.

Plăţi din faţa calculatorului

În ce constă de fapt conceptul „One Stop Shop"? În primul rând, este vorba de portalul-pilot www.immoss.ro, unde, dacă sunteţi patron de firmă sau doriţi să deveniţi antreprenor, găsiţi toate informaţiile cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea unei firme, obţinerea de diverse autorizaţii, dezvoltarea afacerii, programe de finanţare, instruirea angajaţilor, informaţii de ultimă oră despre domeniul de activitate, legislaţie şi oportunităţi. Pentru accesarea informaţiilor, oricine se poate înscrie pe acest portal folosind doar numele, codul numeric personal şi adresa de e-mail.

De asemenea, de aici puteţi descărca toate formularele şi declaraţiile pe care trebuie să le completaţi şi să le depuneţi la diverse instituţii ale statului. Acestea pot fi completate şi trimise inclusiv online, astfel că nu mai este necesară deplasarea la nicio instituţie cu care trebuie să interacţionaţi în afacerea pe care o derulaţi.

Până acum au fost angrenate în acest proiect 11 instituţii, astfel că, de pe acest portal, puteţi depune formulare sau efectua diverse plăţi către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Ministerul Finanţelor, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Casa Naţională de Pensii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Teritorial al Muncii, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Sănătăţii şi instituţiile subordonate acestora.

Gata cu statul la cozi

Mai mult, pe lângă acest portal, a fost înfiinţat şi un birou unic, amplasat în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, lângă sediul Ministerului Justiţiei. Aici găsiţi toate formularele tipizate pe care le cer instituţiile statului, informaţii şi consiliere pentru completarea lor, pliante şi cataloage utile antreprenorilor. Tot aici vi se va prezenta şi modul cum puteţi utiliza portalul dedicat IMM-urilor.

„Conceptul «One Stop Shop» aduce serviciile către client şi nu clientul către servicii, aşa cum s-a obişnuit în trecut", a declarat Răsvan Toader, director general pentru mediul de afaceri în cadrul Ministerului Economiei. „Acest fapt ajută oamenilor de afaceri să nu mai piardă timpul la cozi, să nu mai stea ore în şir pe la diverse ghişee, să nu se mai deplaseze de la un serviciu la altul şi să nu mai aibă de-a face cu birocraţia. Timpul trebuie alocat afacerilor", a adăugat el.

Modelul britanic

Portalul nou-înfiinţat a fost creat după modelul existent în Marea Britanie, unul dintre cele mai bine puse la punct astfel de concepte din Uniunea Europeană. Peste 150 de funcţionari au fost instruiţi în cadrul acestui proiect.

Birouri unice în toată ţara

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, acest proiect va continua cu deschiderea de noi birouri unice în marile oraşe ale ţării, în funcţie de interesul pe care îl manifestă mediul de afaceri şi instituţiile locale ale statului. „Primele ar putea fi înfiinţate la Braşov şi la Timişoara", au spus reprezentanţii Ministerului Economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite