Gheţea, ARB: Apetitul băncilor pentru creditarea IMM-urilor ar putea scădea drastic din cauza noilor reguli bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat astăui, în cadrul unui forum de agricultură, că întreaga comunitate bancară românească este îngrijorată din cauza noilor condiţii de capital impuse de Comitetul de Supraveghere Bancară de la Basel (Basel III), care ar putea determina o scădere drastică a apetitului băncilor pentru a credita instituţii mici şi mijlocii, lovind astfel şi sectoru

"Întreaga comunitate bancară europeană, inclusiv cea românească, a constat că, prin introducerea noilor condiţii privind calitatea capitalului băncilor Basel III, un set de reguli foarte restrictiv, apetitul băncilor pentru creditarea IMM-urilor va scădea drastic. Asociaţia Română a Băncilor este îngrijorată de această problemă. Ne-am adresat Parlamentului European şi ne-am alătura unei voci mai puternice, care a atras atenţia asupra acestui risc la nivel european", a declarat astăzi Gheţea.

În prezent, băncile trebuie să dispună de capital echivalent cu 8% din activele considerate riscante. Jumătate din această sumă trebuie să fie reprezentată de capital de rang I, din care 50% trebuie să fie capital comun. Potrivit noii propuneri, băncile ar putea fi nevoite să dubleze capitalul de prim rang şi să tripleze cantitatea de acţiuni obişnuite deţinute. Cu toate acestea, Comitetul ar putea face un compromis privind momentul implementării regulilor, fiecare parte a propunerii având propriul termen. Astfel, autorităţile naţionale ar putea beneficia de un răgaz de până la 10 ani, abia în 2014 fiind nevoite să prezinte planurile de introducere a modificărilor.

În plus, băncile trebuie ca, până la sfârşitul lunii iunie, să se alinieze noilor condiţii de capital impuse la sfârşitul anului trecut de Autoritatea Bancară Europeană, strategie prin care UE vrea să recapitalizeze băncile pentru consolidarea întregului sistem. Pentru a se alinia acestor condiţii, băncile trebuie să-şi majoreze procentul de capital de cea mai bună calitate până la 9% din totalul activelor considerate riscante. Astfel, ele trebuie să aducă în vistierii 115 miliarde de euro, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite